Je hebt je wagen nodig voor je werk. Of één van je kinderen moet geregeld naar het ziekenhuis worden gebracht voor een behandeling. Kan je dan, als je een rijverbod opgelegd krijgt, kiezen wanneer dat geldt?

In principe niet

Als je definitief bent veroordeeld betekent de politie je het rijverbod. Dit gebeurt meestal binnen een periode van twee tot vier maanden na je veroordeling. Zodra dit gebeurt moet je binnen de vier werkdagen je rijbewijs inleveren op de griffie van de politierechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken. Het rijverbod begint te lopen op de vijfde werkdag na de betekening van het rijverbod. Vanaf dat moment mag je geen motorvoertuig meer besturen.

Leg het voor aan de rechter

Je kan bij de behandeling van je zaak aan de rechter vragen om het rijverbod niet te laten gelden voor bepaalde andere soorten voertuigen dan datgene waar je mee reed bij de overtreding (zo bijvoorbeeld voor een vrachtwagen als je vrachtwagenbestuurder bent en je de overtreding beging met een personenwagen). Je kan ook vragen dat het rijverbod enkel geldt in het weekend.

Motiveer je vraag. Zorg er voor dat je bewijsstukken hebt van wat je komt te zeggen. Zo kan je bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever meebrengen, een bewijs van de zelfstandige activiteit waarvoor je een auto nodig hebt, ... De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord.

Vraag het aan het parket

Tussen de uitspraak van de rechter en de betekening van het rijverbod kan je een verzoek richten aan het parket om het rijverbod te laten ingaan in een door jou gekozen periode (bijvoorbeeld tijdens je vakantie).

Zorg er ook hierbij voor dat je je vraag motiveert. Wijs bijvoorbeeld op de problemen die je zou ondervinden in het kader van je tewerkstelling. Of op je verzoek wordt op ingegaan is onzeker en hangt af van parket tot parket. Je kan het niettemin altijd proberen...

Je hebt je wagen nodig voor je werk. Of één van je kinderen moet geregeld naar het ziekenhuis worden gebracht voor een behandeling. Kan je dan, als je een rijverbod opgelegd krijgt, kiezen wanneer dat geldt?Als je definitief bent veroordeeld betekent de politie je het rijverbod. Dit gebeurt meestal binnen een periode van twee tot vier maanden na je veroordeling. Zodra dit gebeurt moet je binnen de vier werkdagen je rijbewijs inleveren op de griffie van de politierechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken. Het rijverbod begint te lopen op de vijfde werkdag na de betekening van het rijverbod. Vanaf dat moment mag je geen motorvoertuig meer besturen.Je kan bij de behandeling van je zaak aan de rechter vragen om het rijverbod niet te laten gelden voor bepaalde andere soorten voertuigen dan datgene waar je mee reed bij de overtreding (zo bijvoorbeeld voor een vrachtwagen als je vrachtwagenbestuurder bent en je de overtreding beging met een personenwagen). Je kan ook vragen dat het rijverbod enkel geldt in het weekend. Motiveer je vraag. Zorg er voor dat je bewijsstukken hebt van wat je komt te zeggen. Zo kan je bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever meebrengen, een bewijs van de zelfstandige activiteit waarvoor je een auto nodig hebt, ... De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord. Tussen de uitspraak van de rechter en de betekening van het rijverbod kan je een verzoek richten aan het parket om het rijverbod te laten ingaan in een door jou gekozen periode (bijvoorbeeld tijdens je vakantie). Zorg er ook hierbij voor dat je je vraag motiveert. Wijs bijvoorbeeld op de problemen die je zou ondervinden in het kader van je tewerkstelling. Of op je verzoek wordt op ingegaan is onzeker en hangt af van parket tot parket. Je kan het niettemin altijd proberen...