In 45 procent van de gevallen gaat het om meldingen over online verkoop of online reclamemethodes. Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters wijst erop dat dit een stijging met 44 procent is sinds de lancering van het lancering van het meldpunt.

"Veel consumenten en ondernemers wisten voorheen niet goed waar ze terecht kunnen met hun fraude-ervaring. Het Meldpunt komt hier aan tegemoet en helpt consumenten en ondernemers om hun rechten te kennen en om ze af te dwingen", stelt hij in een mededeling.

5 jaar celstraf

De meeste meldingen gaan over spookfacturen (1.169), problemen bij de levering van producten (1.236), ongewenste communicatie (1.169)of schending van consumentenrechten. De straffen kunnen bij de zwaarste overtredingen oplopen tot 600.000 euro en 5 jaar celstraf.

Het overgrote deel van de gedupeerde consumenten en ondernemingen lijdt een beperkt financieel verlies, maar het kan ook gaan over bedragen van meer dan 2.000 euro. Sommige meldingen gaan over bedragen van honderdduizenden euro's. Dertig procent van de meldingen wordt onmiddellijk overgemaakt aan de politie.

Namaakschoenen

Opmerkelijk is het fenomeen van de namaakschoenen. De Economische Inspectie heeft 294 meldingen over namaak gekregen via het Meldpunt, waarbij 42 procent (123 meldingen) was verbonden aan de aankoop van schoenen op het internet. In meer dan de helft van deze gevallen (70 meldingen) gaf de tegenpartij zich voor Belgisch of Nederlands uit.

Begin 2016 werd het uniek meldpunt gelanceerd voor slachtoffers van inbreuken op de regelgeving en van fraude, misleiding, bedrog en oplichting. Er wordt samengewerkt met de federale Politie, het Voedselagenschap (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de Ethische Commissie voor de Telecommunicatie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de FOD Financiën. (Belga/NS)

In 45 procent van de gevallen gaat het om meldingen over online verkoop of online reclamemethodes. Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters wijst erop dat dit een stijging met 44 procent is sinds de lancering van het lancering van het meldpunt. "Veel consumenten en ondernemers wisten voorheen niet goed waar ze terecht kunnen met hun fraude-ervaring. Het Meldpunt komt hier aan tegemoet en helpt consumenten en ondernemers om hun rechten te kennen en om ze af te dwingen", stelt hij in een mededeling. De meeste meldingen gaan over spookfacturen (1.169), problemen bij de levering van producten (1.236), ongewenste communicatie (1.169)of schending van consumentenrechten. De straffen kunnen bij de zwaarste overtredingen oplopen tot 600.000 euro en 5 jaar celstraf. Het overgrote deel van de gedupeerde consumenten en ondernemingen lijdt een beperkt financieel verlies, maar het kan ook gaan over bedragen van meer dan 2.000 euro. Sommige meldingen gaan over bedragen van honderdduizenden euro's. Dertig procent van de meldingen wordt onmiddellijk overgemaakt aan de politie.Opmerkelijk is het fenomeen van de namaakschoenen. De Economische Inspectie heeft 294 meldingen over namaak gekregen via het Meldpunt, waarbij 42 procent (123 meldingen) was verbonden aan de aankoop van schoenen op het internet. In meer dan de helft van deze gevallen (70 meldingen) gaf de tegenpartij zich voor Belgisch of Nederlands uit. Begin 2016 werd het uniek meldpunt gelanceerd voor slachtoffers van inbreuken op de regelgeving en van fraude, misleiding, bedrog en oplichting. Er wordt samengewerkt met de federale Politie, het Voedselagenschap (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de Ethische Commissie voor de Telecommunicatie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de FOD Financiën. (Belga/NS)