Kan je in je arbeidsovereenkomst een langere opzegtermijn overeenkomen?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Een concurrent van je werkgever biedt je een functie aan in zijn bedrijf. Je overweegt op zijn aanbod in te gaan. Je wil de opzegtermijn die je hebt opgebouwd bij je huidige werkgever niet zomaar laten vallen. Hoe kan je hiervoor zorgen?

De opzegtermijnen van werknemers worden wettelijk geregeld. Kan je met je werkgever bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst afspreken dat die je een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet geven?

Uniforme regeling

Voor werknemers die sinds 1 januari 2014 ergens in dienst treden zijn de opzegtermijnen uniform. Ze zijn enkel afhankelijk van de anciënniteit van de werknemer. Diens leeftijd en loon spelen geen rol. Er kunnen volgens de wettekst zelfs geen afwijkingen worden vastgelegd in een sectorale cao. Wat die opzegtermijnen juist zijn vind je terug op deze site.

Ancienniteit overnemen

Je kan met je nieuwe werkgever overeenkomen dat hij de ancienniteit die je opbouwde bij je vorige werkgever overneemt. Doet hij dat, dan zal de opzegtermijn die je nieuwe werkgever moet respecteren ‘verhogen’.

Om discussies te vermijden is het raadzaam meteen overeen te komen hoe de (overgenomen) ancienniteit die je opbouwde voor 1 januari 2014 zal worden vertaald in een opzegtermijn.

Afspraken maken

Je kan volgens de meeste juristen ook in je arbeidsovereenkomst laten zetten dat je werkgever een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet naleven. De opzeggingstermijn die je werkgever moet respecteren mag daarin integendeel niet worden ingekort.

Een kortere opzegtermijn dan de wettelijke overeenkomen mag wel van zodra jij of je werkgever al effectief een opzeg gaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content