De opzegtermijnen van werknemers worden wettelijk geregeld. Kan je met je werkgever bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst afspreken dat die je een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet geven?

Uniforme regeling

Voor werknemers die sinds 1 januari 2014 ergens in dienst treden zijn de opzegtermijnen uniform. Ze zijn enkel afhankelijk van de anciënniteit van de werknemer. Diens leeftijd en loon spelen geen rol. Er kunnen volgens de wettekst zelfs geen afwijkingen worden vastgelegd in een sectorale cao. Wat die opzegtermijnen juist zijn vind je terug op deze site.

Ancienniteit overnemen

Je kan met je nieuwe werkgever overeenkomen dat hij de ancienniteit die je opbouwde bij je vorige werkgever overneemt. Doet hij dat, dan zal de opzegtermijn die je nieuwe werkgever moet respecteren 'verhogen'.

Om discussies te vermijden is het raadzaam meteen overeen te komen hoe de (overgenomen) ancienniteit die je opbouwde voor 1 januari 2014 zal worden vertaald in een opzegtermijn.

Afspraken maken

Je kan volgens de meeste juristen ook in je arbeidsovereenkomst laten zetten dat je werkgever een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet naleven. De opzeggingstermijn die je werkgever moet respecteren mag daarin integendeel niet worden ingekort.

Een kortere opzegtermijn dan de wettelijke overeenkomen mag wel van zodra jij of je werkgever al effectief een opzeg gaven.

De opzegtermijnen van werknemers worden wettelijk geregeld. Kan je met je werkgever bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst afspreken dat die je een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet geven?Voor werknemers die sinds 1 januari 2014 ergens in dienst treden zijn de opzegtermijnen uniform. Ze zijn enkel afhankelijk van de anciënniteit van de werknemer. Diens leeftijd en loon spelen geen rol. Er kunnen volgens de wettekst zelfs geen afwijkingen worden vastgelegd in een sectorale cao. Wat die opzegtermijnen juist zijn vind je terug op deze site.Je kan met je nieuwe werkgever overeenkomen dat hij de ancienniteit die je opbouwde bij je vorige werkgever overneemt. Doet hij dat, dan zal de opzegtermijn die je nieuwe werkgever moet respecteren 'verhogen'.Om discussies te vermijden is het raadzaam meteen overeen te komen hoe de (overgenomen) ancienniteit die je opbouwde voor 1 januari 2014 zal worden vertaald in een opzegtermijn.Je kan volgens de meeste juristen ook in je arbeidsovereenkomst laten zetten dat je werkgever een langere opzegtermijn dan de wettelijke moet naleven. De opzeggingstermijn die je werkgever moet respecteren mag daarin integendeel niet worden ingekort.Een kortere opzegtermijn dan de wettelijke overeenkomen mag wel van zodra jij of je werkgever al effectief een opzeg gaven.