Hoeveel bedraagt de vergoeding als je met je eigen wagen voor het werk rijdt?

© iStock

Als je je eigen wagen gebruikt voor het werk, dan kan je een vergoeding vragen. Hoeveel bedraagt die en word je daarop belast?

Stel, je rijdt met je eigen wagen naar een seminarie of afspraak voor het werk en legt daarbij een afstand af van 50 kilometer heen en terug. Hoeveel mag je daarvoor aanrekenen aan je werkgever?

Forfaitaire kilometervergoeding

De wet bepaalt dat je werkgever een forfaitaire kilometervergoeding moet betalen. Het bedrag hiervan wordt elk jaar vast gelegd. Voor de periode van 1 juli 2015 tot 30 juni 2016 is er een bedrag van toepassing van 0,3412 euro per afgelegde kilometer.

In ons voorbeeld betekent dit dat je recht hebt op een vergoeding van 50 x 0,3412 euro = 17,06 euro. Let wel, in dit bedrag zijn alle kosten van de wagen begrepen, dus zowel de brandstof- als andere kosten (zoals onderhoudskosten en belastingen).

Niet belastbaar

Het interessante aan deze forfaitaire kilometervergoeding is dat je er geen bewijs moet van leveren en dat je er ook geen belastingen op betaalt. De enige voorwaarde is dat je niet meer krijgt dan het forfait van 0,3412 euro per kilometer. Je werkgever kan het betaalde bedrag als een werkelijke beroepskost aftrekken.

Hoger bedrag

In principe is het mogelijk om een hoger bedrag dan 0,3412 euro per kilometer te krijgen, maar dan moet je wel kunnen bewijzen dat de werkelijke gemiddelde kostprijs per kilometer van je wagen hoger is en dat is in praktijk niet zo gemakkelijk.

Verzekeringen

Als je met je wagen iets voor hebt tijdens een verplaatsing voor je werkgever, dan ben je daarvoor verzekerd via je eigen BA-autoverzekeraar. Heb je geen omniumverzekering, dan moet je je eigen schade zelf betalen.

De meeste werkgevers hebben echter een speciale verzekering voor die schade van hun werknemers. Je informeert daar best naar bij je werkgever vooraleer je met je eigen wagen op pad gaat voor het werk. Heeft je werkgever een verzekering, dan doe je er goed aan om in een logboek van je werkgever de beroepsverplaatsing met je eigen wagen in te schrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content