Te traag rijden op een autosnelweg is even gevaarlijk als te snel rijden. Andere bestuurders kunnen immers verrast worden en onverwacht moeten stoppen of uitwijken. Maar wat is eigenlijk de minimumsnelheid die geldt?

Meestal 70 km per uur

De minimumsnelheid die je moet halen op een autosnelweg bedraagt in principe 70 kilometer per uur. Deze snelheid geldt zowel voor gewone auto's als voor vrachtwagens. Als er een snelheidsbeperking van toepassing is van minder dan 70 kilometer per uur (bijvoorbeeld bij werken of bij druk verkeer) dan moet je je daar natuurlijk aan houden.

Tenzij de omstandigheden het niet toelaten

De minimumsnelheid geldt niet als de omstandigheden het niet toelaten om deze snelheid te halen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat je door weersomstandigheden (zoals sneeuw, ijzel, mist,...) geen 70 kilometer per uur kan rijden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij overdreven drukte of file en als de toestand van het wegdek dusdanig is dat je de minimumsnelheid niet kan halen.

En bij smogalarm?

Als er sprake is van smogalarm blijft de minimumsnelheid van 70 kilometer per uur gelden. In dat geval verandert enkel de maximumsnelheid en mag je maar 90 kilometer per uur rijden op bepaalde delen van het autostradenet. De snelheidsverlaging wordt daarbij aangegeven via de dynamische informatieborden en door middel van bijkomende vaste signalisatieborden ("SMOG - 90").

Te traag rijden op een autosnelweg is even gevaarlijk als te snel rijden. Andere bestuurders kunnen immers verrast worden en onverwacht moeten stoppen of uitwijken. Maar wat is eigenlijk de minimumsnelheid die geldt?De minimumsnelheid die je moet halen op een autosnelweg bedraagt in principe 70 kilometer per uur. Deze snelheid geldt zowel voor gewone auto's als voor vrachtwagens. Als er een snelheidsbeperking van toepassing is van minder dan 70 kilometer per uur (bijvoorbeeld bij werken of bij druk verkeer) dan moet je je daar natuurlijk aan houden.De minimumsnelheid geldt niet als de omstandigheden het niet toelaten om deze snelheid te halen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat je door weersomstandigheden (zoals sneeuw, ijzel, mist,...) geen 70 kilometer per uur kan rijden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij overdreven drukte of file en als de toestand van het wegdek dusdanig is dat je de minimumsnelheid niet kan halen.Als er sprake is van smogalarm blijft de minimumsnelheid van 70 kilometer per uur gelden. In dat geval verandert enkel de maximumsnelheid en mag je maar 90 kilometer per uur rijden op bepaalde delen van het autostradenet. De snelheidsverlaging wordt daarbij aangegeven via de dynamische informatieborden en door middel van bijkomende vaste signalisatieborden ("SMOG - 90").