Een automobilist veroorzaakte een verkeersongeval waarbij een andere wagen werd beschadigd. Er werd vastgesteld dat de bestuurder te veel had gedronken. Zijn verzekeraar vroeg daarom het bedrag dat hij aan het slachtoffer had overgemaakt terug te betalen, wat de automobilist deed. Nadien bedacht hij zich. Hij eiste het geld terug. Hij meende dat er geen bewijs was dat hij dronken zou zijn geweest.

Door de politierechtbank werd hij alleen veroordeeld voor alcoholintoxicatie en niet voor dronkenschap. Ook uit de vaststellingen van de verbalisanten bleek naar zijn mening geen dronkenschap.

Voor het hof van beroep kreeg de automobilist gelijk. Volgens de rechter was enkel de alcoholintoxicatie bewezen en niet de dronkenschap. Omdat een verzekeraar enkel de schadevergoeding mag terugvorderen bij dronkenschap en niet bij alcoholintoxicatie moest de verzekeraar teruggeven wat de automobilist hem betaalde.

Alcoholintoxicatie is niet hetzelfde als dronkenschap. Het is niet omdat een alcoholcontrole aantoont dat iemand te veel gedronken heeft, dat die ook dronken is. Een verzekeraar kan datgene wat hij aan het slachtoffer van het ongeval betaalde alleen (binnen bepaalde grenzen) terugvorderen van de verzekerde als er sprake is van dronkenschap.

Een automobilist veroorzaakte een verkeersongeval waarbij een andere wagen werd beschadigd. Er werd vastgesteld dat de bestuurder te veel had gedronken. Zijn verzekeraar vroeg daarom het bedrag dat hij aan het slachtoffer had overgemaakt terug te betalen, wat de automobilist deed. Nadien bedacht hij zich. Hij eiste het geld terug. Hij meende dat er geen bewijs was dat hij dronken zou zijn geweest. Door de politierechtbank werd hij alleen veroordeeld voor alcoholintoxicatie en niet voor dronkenschap. Ook uit de vaststellingen van de verbalisanten bleek naar zijn mening geen dronkenschap. Voor het hof van beroep kreeg de automobilist gelijk. Volgens de rechter was enkel de alcoholintoxicatie bewezen en niet de dronkenschap. Omdat een verzekeraar enkel de schadevergoeding mag terugvorderen bij dronkenschap en niet bij alcoholintoxicatie moest de verzekeraar teruggeven wat de automobilist hem betaalde.Alcoholintoxicatie is niet hetzelfde als dronkenschap. Het is niet omdat een alcoholcontrole aantoont dat iemand te veel gedronken heeft, dat die ook dronken is. Een verzekeraar kan datgene wat hij aan het slachtoffer van het ongeval betaalde alleen (binnen bepaalde grenzen) terugvorderen van de verzekerde als er sprake is van dronkenschap.