Er bestaan twee soorten zones 30. De eerste soort is deze die bijvoorbeeld wordt gebruikt in stadscentra of woonomgevingen. Daarnaast bestaat er ook een zone 30 in de omgeving van scholen. De belangrijkste reden om ze in te voeren is de verkeersveiligheid te verhogen.

Het geldt nagenoeg altijd

De snelheidsbeperking tot 30 km per uur in zo'n zone (ongeacht of deze gelegen is in een stadscentrum dan wel in de buurt van een school) geldt in de regel altijd. Je moet er dus ook buiten de schooluren, in de weekends en in vakanties rekening mee houden.

De snelheidsbeperking geldt overigens over de ganse zone tussen het begin- en het eindbord dat de zone aanduidt.

Er bestaat een uitzondering

In een schoolomgeving kan er een uitzondering op die regel bestaan. Meer bepaald kan men daar eventueel werken met een veranderlijke signalisatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale borden die enkel oplichten bij het begin en einde van een schooldag. Als de borden niet opgelicht zijn moet je dan geen rekening houden met de zone 30.

Ook flitsen kan

Dit betekent dus meteen dat je te allen tijde kan worden geflitst in een zone 30 waar er geen veranderlijke signalisatie is. Je snelheid matigen is dus de boodschap. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Lag je snelheid veel te hoog, dan riskeer je zelfs een rijverbod.

Er bestaan twee soorten zones 30. De eerste soort is deze die bijvoorbeeld wordt gebruikt in stadscentra of woonomgevingen. Daarnaast bestaat er ook een zone 30 in de omgeving van scholen. De belangrijkste reden om ze in te voeren is de verkeersveiligheid te verhogen.De snelheidsbeperking tot 30 km per uur in zo'n zone (ongeacht of deze gelegen is in een stadscentrum dan wel in de buurt van een school) geldt in de regel altijd. Je moet er dus ook buiten de schooluren, in de weekends en in vakanties rekening mee houden. De snelheidsbeperking geldt overigens over de ganse zone tussen het begin- en het eindbord dat de zone aanduidt. In een schoolomgeving kan er een uitzondering op die regel bestaan. Meer bepaald kan men daar eventueel werken met een veranderlijke signalisatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van digitale borden die enkel oplichten bij het begin en einde van een schooldag. Als de borden niet opgelicht zijn moet je dan geen rekening houden met de zone 30.Dit betekent dus meteen dat je te allen tijde kan worden geflitst in een zone 30 waar er geen veranderlijke signalisatie is. Je snelheid matigen is dus de boodschap. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Lag je snelheid veel te hoog, dan riskeer je zelfs een rijverbod.