Van Overtveldt en Geens willen het systeem dat voor het eerst door het parket van Veurne is toegepast in het hele land uitrollen, meldt De Morgen woensdag.

In West-Vlaanderen wordt bij verkeersovertreders namelijk nagegaan of ze nog boetes hebben openstaan. Zo ja, dan geldt de regel: eerst betalen, dan praten we verder.

N-VA-Kamerlid Sophie De Wit vernam van ministers Van Overtveldt en Geens dat zij de methode in heel België willen implementeren. "De procedure verloopt echter nog omslachtig", zegt De Wit. "Een magistraat kan namelijk niet zelf inkijken of een beklaagde nog een openstaande schuld heeft. Telkens moet hij langsgaan bij de fiscus."

De ministers werken samen aan een oplossing. Zo willen ze de toegang tot de databank van Financiën openstellen voor magistraten. "Praktisch moet wel een en ander worden afgesproken", zegt Van Overtveldt. "Zo kunnen we niet elke parketmagistraat toegang verlenen. Dat zou tot een overbelasting van het informaticasysteem kunnen leiden."

Eenmaal het systeem van kracht is, kan het de schatkist jaarlijks tot 10 miljoen euro extra opleveren. (Belga/BO)

Van Overtveldt en Geens willen het systeem dat voor het eerst door het parket van Veurne is toegepast in het hele land uitrollen, meldt De Morgen woensdag.In West-Vlaanderen wordt bij verkeersovertreders namelijk nagegaan of ze nog boetes hebben openstaan. Zo ja, dan geldt de regel: eerst betalen, dan praten we verder. N-VA-Kamerlid Sophie De Wit vernam van ministers Van Overtveldt en Geens dat zij de methode in heel België willen implementeren. "De procedure verloopt echter nog omslachtig", zegt De Wit. "Een magistraat kan namelijk niet zelf inkijken of een beklaagde nog een openstaande schuld heeft. Telkens moet hij langsgaan bij de fiscus." De ministers werken samen aan een oplossing. Zo willen ze de toegang tot de databank van Financiën openstellen voor magistraten. "Praktisch moet wel een en ander worden afgesproken", zegt Van Overtveldt. "Zo kunnen we niet elke parketmagistraat toegang verlenen. Dat zou tot een overbelasting van het informaticasysteem kunnen leiden." Eenmaal het systeem van kracht is, kan het de schatkist jaarlijks tot 10 miljoen euro extra opleveren. (Belga/BO)