Drie zaken die je moet weten over fluovestjes in je wagen

© Getty Images/iStockphoto
Jan Roodhooft Advocaat

Ben je als automobilist verplicht om een fluovestje in je wagen te leggen? Moet je dat aandoen als je autopech hebt? En hoe zit het met je passagiers?

Om de veiligheid van automobilisten te verhogen bestaat in heel wat landen de verplichting om een fluovestje aan te doen als je bij pech uit je wagen stapt. Wat zijn de spelregels die in België gelden?

Het behoort tot de verplichte uitrusting

Het reflecterend veiligheidsvestje is vooreerst een onderdeel van de verplichte uitrusting van je wagen net als bijvoorbeeld een gevarendriehoek, een verbandkistje en een brandblusser. Als je met je wagen naar de autokeuring gaat kan er gecontroleerd worden of er zo’n vestje aan boord is. Ook bij een wegcontrole kan de politie nagaan of je een vestje in je auto hebt liggen.

Je moet het soms aandoen

Je bent bovendien verplicht om het vestje aan te doen als je als bestuurder uit je wagen stapt bij autopech waarbij je terecht komt op een plek waar je niet mag stoppen of parkeren. Die verplichting geldt niet enkel op autosnelwegen maar ook bij autopech op autowegen.

Voor elke passagier één?

Het volstaat strikt gezien dat je één vestje in je wagen legt. De wet verplicht je passagiers ook niet om zo’n vestje aan te doen als ze uitstappen bij autopech. Niettemin is het uit veiligheidsoverwegingen aangewezen dat je een vestje voor elke passagier voorziet. Het gebruik van zo’n vestje verhoogt namelijk de zichtbaarheid van diegene die het draagt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content