In een interview met La Dernière Heure naar aanleiding van de lancering van Selfie Pay gaat Gerber dieper in op de beveiliging van onze kredietgegevens. Volgens hem gaat een betaling met kredietkaart gepaard met een strikte controle van een honderdtal gegevens. Zo wordt onder meer gekeken naar de frequentie van het kaartgebruik, het tijdstip van de transacties, het type aankopen dat wordt verricht, de identiteit van de verkopende partij en het land waarin de transactie wordt uitgevoerd. "Een betaling in een supermarkt of een taxi nemen, alle gegevens worden gecontroleerd", verduidelijkt Gerber.

Analyse gedrag

De vice president benadrukt dat Mastercard geen enkele privacywetgeving breekt. "We kijken niet naar de identiteit van de gebruiker. Wij analyseren simpelweg het gedrag van de gebruiker", verduidelijkt hij.

Wie met zijn smartphone betaalt, wordt aan een soortgelijke controle onderworpen. "In dat geval kunnen we nagaan op welke locatie iemand een betaling doet. Zo kunnen we zien of de vraag voor de betaling overeenstemt met de locatie vanwaar het signaal komt." Dat zal ook het geval zijn bij Selfie Pay.

Volgens Gerber is het enkel en alleen maar in het voordeel van de gebruiker dat hij zijn locatie prijsgeeft. Wie bijvoorbeeld voor de eerste keer in zijn leven een bezoekje brengt aan Kroatië en zijn kredietkaart gebruikt, voorkomt dat de bank zijn kaart blokkeert omdat het een verdachte transactie zou zijn. "Een transactie die geweigerd wordt, is de nachtmerrie van elke consument", stelt Gerber. (NS)

In een interview met La Dernière Heure naar aanleiding van de lancering van Selfie Pay gaat Gerber dieper in op de beveiliging van onze kredietgegevens. Volgens hem gaat een betaling met kredietkaart gepaard met een strikte controle van een honderdtal gegevens. Zo wordt onder meer gekeken naar de frequentie van het kaartgebruik, het tijdstip van de transacties, het type aankopen dat wordt verricht, de identiteit van de verkopende partij en het land waarin de transactie wordt uitgevoerd. "Een betaling in een supermarkt of een taxi nemen, alle gegevens worden gecontroleerd", verduidelijkt Gerber. De vice president benadrukt dat Mastercard geen enkele privacywetgeving breekt. "We kijken niet naar de identiteit van de gebruiker. Wij analyseren simpelweg het gedrag van de gebruiker", verduidelijkt hij. Wie met zijn smartphone betaalt, wordt aan een soortgelijke controle onderworpen. "In dat geval kunnen we nagaan op welke locatie iemand een betaling doet. Zo kunnen we zien of de vraag voor de betaling overeenstemt met de locatie vanwaar het signaal komt." Dat zal ook het geval zijn bij Selfie Pay. Volgens Gerber is het enkel en alleen maar in het voordeel van de gebruiker dat hij zijn locatie prijsgeeft. Wie bijvoorbeeld voor de eerste keer in zijn leven een bezoekje brengt aan Kroatië en zijn kredietkaart gebruikt, voorkomt dat de bank zijn kaart blokkeert omdat het een verdachte transactie zou zijn. "Een transactie die geweigerd wordt, is de nachtmerrie van elke consument", stelt Gerber. (NS)