Knack

OCMW-dienst die mensen helpt met stroomfactuur 'heeft te weinig middelen'

Het Platform tegen Energiearmoede wil dat er een einde wordt gemaakt aan de bevriezing van het Fonds Gas en Elektriciteit, een fonds dat de meest kwetsbare mensen aan energie helpt. Daarnaast moet er volgens het platform ook een herziening van het indexeringsmechanisme komen, waarbij rekening wordt gehouden met de evolutie van de energiefactuur en de energiearmoede. Alles samen is voor de financiering van het fonds jaarlijks 30 miljoen euro extra nodig, zegt het platform woensdag.

Nederlandse centrale bank grijpt in op woningmarkt

De Nederlandsche Bank (DNB) verplicht de Nederlandse banken om meer kapitaal aan te houden voor hun hypotheekportefeuilles. Door die maatregel zullen de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen, meldt de toezichthouder.

Trends

Nobelprijs voor de controleurs van de theorie

Jef Poortmans

De Nobelprijs Economie die maandag is uitgereikt, is een triomf voor een specifieke tak, namelijk de experimentele economie. Het trio Esther Duflo, Abhijit Bannerjee en Michael Kremer wordt gelauwerd voor hun werk rond armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

De strijd om Nyrstar barst los

De ontevreden aandeelhouders van Nyrstar kondigen hun volgende juridische stap aan. Ze doen dat na een bewogen week, waarin naar buiten kwam dat de financiële waakhond FSMA een onderzoek is gestart en de grondstoffenhandelaar Trafigura met een bod van 22 miljoen euro kwam om de aandeelhouders van Nyrstar volledig uit te kopen

Knack

Franse Gemeenschap: schuld gaat fors de hoogte in, maar is volgens PS en MR 'marginaal'

De begroting van de Franse Gemeenschap gaat dit en volgend jaar in het rood maar het tekort is 'marginaal en beheersbaar', zo meent de nieuwe Franse Gemeenschapsregering van PS, MR en Ecolo vrijdag. De vorige regering had een begroting 2019 opgemaakt met een verwacht tekort van 192 miljoen euro, maar uiteindelijk bedroeg het gat 508 miljoen. En voor 2020 wordt gerekend met een tekort van 708 miljoen.

'UCB had beter argenx gekocht'

Danny Reweghs

'We weten niet of UCB ooit gedacht heeft aan een overname van argenx, maar het was een geweldige zet geweest.' Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

Nederlandse financiële waakhond bezorgd om 'groene bubbel'

De vraag naar duurzame projecten overstijgt het aanbod. Daarmee ligt misbruik op de loer. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - de Nederlandse financiële waakhond - in zijn jaarlijkse trendrapport. Volgens de toezichthouder kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren terwijl dat niet het geval is.

Trends

Britse economie krimpt

De Britse economie is in augustus onverwacht gekrompen, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau. Toch lijkt het er op dat de Britten een recessie zullen kunnen vermijden.