Rationeel beleggen

Zelden of nooit meegemaakt dat een herstelbeweging op de financiële markten zo wordt verketterd, zo op ‘boe’-geroep wordt onthaald bij strategisten, analisten … Het is als het ware alsof beurzen niet meer ‘mogen’ stijgen.

De al getraumatiseerde beleggers blijft men om de oren te slaan met ‘rampscenario’s’ en met waarschuwingen dat aandelen nog altijd ‘gevaarlijk’ zijn. Logisch dat we dan naar aanleiding van een aantal enquêtes en barometers in een persbericht of krant moeten lezen en we citeren: ‘Het ontbreekt de Belgische belegger aan durf’. Hoe zou dat komen? Beleggers zien de toekomst voor de beurzen weliswaar wat rooskleuriger in, maar durven nog niet voluit gaan.

Het vertrouwen is blijkbaar nog te wankel om het positievere gevoel ook in daden om te zetten. Bovendien zijn heel wat aandelen al ‘sterk’ gestegen. Dat is allemaal natuurlijk relatief. Als u naar de bodemkoersen kijkt natuurlijk wel. Dan zijn er inderdaad al een aantal aandelen 50 tot 100 % hersteld. Het is daarom dat we u al maanden hebben voorgehouden dat u nog voor de bodem in aandelen diende te zitten. Elke keer weer levert de eerste fase van herstel de grootste en gemakkelijkste winsten op, maar als u vanaf de topkoersen rekent en die gelijk zet aan 100, dan staan die aandelen na hun ‘spectaculair’ herstel vaak nog maar aan 30.

Dat aandelen te mijden zijn omdat er geen fantastisch economisch herstel zal volgen? Uiteraard weten we dat, maar waarom zijn de beurzen dan vorig jaar met een recordpercentage gedaald? Denkt u nu echt dat de koers van een wereldmarktleider in een bepaalde sector van 100 naar 20 of minder kan dalen als de markt geen rekening houdt met een enorm zware crisis? Vergeet nooit dat er na vandaag (2009) en morgen (2010) ook nog overmorgen (2011, 2012, 2013,…) volgt. Dat mag ook al voor een stukje in de huidige koersen worden verrekend.

We blijven al onze hele carrière voor het raadsel staan waarom in geldzaken haast alleen maar emotioneel wordt gehandeld en nog altijd zo weinig rationeel, want ook vandaag mijdt men aandelen die laag (goedkoop) staan en staat er een recordbedrag op spaarboekjes en andere vastrentende beleggingen die nominaal zelden zo weinig hebben opgebracht als vandaag. De ervaring leert dat waar men storm voor loopt nooit een echt rendabele belegging wordt en wat gemeden wordt over enkele jaren altijd fraaie rendementen oplevert. Want u weet hoe dat verder zal verlopen.

Eens dat de aandelen terug op 50 of 60 staan, dan zullen aandelen niet meer als ‘gevaarlijk’ omschreven worden. Dan zullen aandelen terug worden gekocht door een breder publiek, maar degene die de voorbije maanden al heeft ‘durven’ kopen, heeft dan al 50 tot 100 % rendement op die aandelen en kan aan winstnemen beginnen denken.

Danny Reweghs
Directeur strategie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content