Rampdecennium voor obligaties

We lezen her en der dat een aantal financiële instellingen hun negatieve houding tegenover of ‘onderweging’ van aandelen hebben veranderd in een ‘neutrale’ houding. De vraag blijft hoeveel de beurzen nog moeten stijgen alvorens ze echt positief gaan worden voor aandelen en deze activaklasse gaan ‘overwegen’.

De tekenen dat het ergste achter de rug is, beginnen zich nochtans op te stapelen. We verwijzen daarvoor alleen al maar naar het werkgelegenheidsrapport voor mei. We herhalen dat wie pas aandelen begint te kopen nadat de lucht boven de economie helemaal is open geklaard, natuurlijk een belangrijk deel van de klim zal gemist hebben. Recordbedragen op spaarboekjes, kasbons, … geeft aan dat het nog steeds een (kleine) minderheid is die al is naar de aandelenmarkten is teruggekeerd. Het geeft ook aan dat er heel wat geld nog naar de beurzen kan terugkeren en we aandelen dus nog steeds kunnen aanbevelen.

Maar zo spectaculair als in de periode 2003-2007 zal de beurshausse deze keer meer dan waarschijnlijk niet zijn. Met de helft in lengte en stijgingspercentage zouden we al tevreden zijn. De klim zal volgens ons ‘ergens’ binnen 1 à 2 jaar worden afgebroken door … inflatie als gevolg van hogere grondstoffenprijzen en de huidige, enorme schuldcreatie in het Westen.

De voorbije maanden is gigantisch veel geld in (overheids)obligaties belegd. Het deed de Amerikaanse 10-jarige rente op Treasury Bonds zakken tot amper 2%. Jouw geld 10 jaar afstaan en daarvoor slechts een jaarlijkse vergoeding van 2% voor claimen, is een zeepbel van het zuiverste soort. We hebben de indruk dat het uiteenspatten dan ook nu al begonnen is. Want amper 6 maanden later staat die Amerikaanse langetermijnrente al terug op 3,8%. Volgens ons verre van het eindpunt. Wie overenthousiast de afgelopen tijd op langdurig schuldpapier heeft ingetekend, zal daar weinig vreugde aan beleven. Lees: zal met negatieve reële rendementen (na aftrek van inflatie) worden geconfronteerd.

Na een prachtige kwarteeuw voor obligaties, waarbij zelfs hogere gemiddelde rendementen dan aandelen werden behaald, staan obligaties voor 5 à 10 (bijzonder) zwakke jaren. We raden dan ook ten zeerste af om nog te beleggen in obligaties met een looptijd van 5 of meer jaren. Koop dus enkel nog kortlopend vastrentend papier zodat u later ten minste tegen hogere rendementen kan herbeleggen.

De eerstkomende jaren hebben aandelen en grondstoffen duidelijk de beste rendementskaarten. Als over 1 à 2 jaar de inflatie té hoog oploopt en de centrale banken opnieuw de basisrente stevig moeten optrekken, zullen aandelen ook moeten afhaken. Daarna zullen alleen nog maar grondstoffen, aangevoerd door het goud nog blinken.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content