Onze beleggingsportefeuille heeft ruim geprofiteerd van de beste maand januari op de Europese beurzen sinds 1998. Dat er rust heerst op het front van de crisis van de overheidsschulden, is daar niet vreemd aan. Vooral de financiële instellingen, waaronder BNP Paribas en Banco Santander, hebben daar voordeel van kunnen trekken.

De Spaanse bank heeft zijn kwartaal- en jaarcijfers bekendgemaakt. De schaduw van de crisis hangt duidelijk nog over de resultaten. Santander heeft in het vierde kwartaal van 2011 een symbolische winst van 47 miljoen euro gerealiseerd, een daling met 98% tegenover dezelfde periode een jaar geleden. Die daling is een gevolg van 1,8 miljard euro aan dekkingen op vastgoed, die zich hebben opgestapeld op zijn balans door de vastgoedcrisis in Spanje. De bank heeft ook een waardevermindering van 600 miljoen euro geboekt op de boekwaarde van zijn Portugese filiaal.

Ondanks die afwaarderingen heeft Santander over twaalf maanden een winst van 5,35 miljard euro gerealiseerd. De bank heeft ook aangekondigd dat ze de vooropgestelde ratio van 9% aan eigen vermogen al heeft bereikt. De Europese bankautoriteit had opgelegd dat die tegen eind juni moest worden gehaald. Het potentieel van Santander blijft intact. Dat blijkt uit de bedrijfswinst van 24,4 miljard euro die in 2011 werd gemaakt.

Dit is de laatste keer dat de portefeuille verschijnt op de website. Vanaf volgende week keert de rubriek terug naar de gedrukte editie van MoneyTalk.

Cédric Boitte

Onze beleggingsportefeuille heeft ruim geprofiteerd van de beste maand januari op de Europese beurzen sinds 1998. Dat er rust heerst op het front van de crisis van de overheidsschulden, is daar niet vreemd aan. Vooral de financiële instellingen, waaronder BNP Paribas en Banco Santander, hebben daar voordeel van kunnen trekken. De Spaanse bank heeft zijn kwartaal- en jaarcijfers bekendgemaakt. De schaduw van de crisis hangt duidelijk nog over de resultaten. Santander heeft in het vierde kwartaal van 2011 een symbolische winst van 47 miljoen euro gerealiseerd, een daling met 98% tegenover dezelfde periode een jaar geleden. Die daling is een gevolg van 1,8 miljard euro aan dekkingen op vastgoed, die zich hebben opgestapeld op zijn balans door de vastgoedcrisis in Spanje. De bank heeft ook een waardevermindering van 600 miljoen euro geboekt op de boekwaarde van zijn Portugese filiaal. Ondanks die afwaarderingen heeft Santander over twaalf maanden een winst van 5,35 miljard euro gerealiseerd. De bank heeft ook aangekondigd dat ze de vooropgestelde ratio van 9% aan eigen vermogen al heeft bereikt. De Europese bankautoriteit had opgelegd dat die tegen eind juni moest worden gehaald. Het potentieel van Santander blijft intact. Dat blijkt uit de bedrijfswinst van 24,4 miljard euro die in 2011 werd gemaakt.Dit is de laatste keer dat de portefeuille verschijnt op de website. Vanaf volgende week keert de rubriek terug naar de gedrukte editie van MoneyTalk.Cédric Boitte