Horeca-uitbaters houden best een goede planning bij. Jongeren tot 15 jaar dienen om 20u te stoppen met werken. Wie tussen 15 en 18 is, mag doorgaan tot 24u. En alleen wie ouder dan 18 is, mag ook 's nachts actief zijn. Aan die nachtarbeid zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag dit alleen als het in het arbeidsreglement staat. Voorts moet de werkregeling minstens vijf werkdagen op voorhand gekend zijn. En er moet een toeslag worden betaald. Voor prestaties tussen 0u en 5u wordt het uurloon opgetrokken met 1,2199 euro per uur. Ten slotte moet de betrokken werknemer ook de mogelijkheid hebben om terug thuis te geraken na zijn dienst. Desnoods moet de horeca-uitbater een taxi ter beschikking stellen. Maar niet alleen 's nachts moet worden gewerkt in de horeca. Ook op zon- en feestdagen is dat het geval. Wie dan werkt, krijgt een toeslag van 2 euro per uur, met een maximum per dag van 12 euro. De toeslag voor nachtwerk kan niet worden gecombineerd met de toeslag voor werk op zon- en feestdagen. De werknemers heeft slechts recht op een van beide, namelijk de toeslag die voor hem het meest voordelig is. (Belga)