Woonzorgcentrum financieren

Op een bepaald moment is de kans groot dat je ouders naar een woonzorgcentrum moeten gaan. Gemiddelde betaal je voor een woonzorgcentrum 1.600 euro per persoon per maand. We spreken dan wel over een gemiddelde prijs, want wie een uitstekende locatie en service wil betaalt nog een stuk meer. Aangezien de meeste pensioen rond de 1.250 euro per maand bedragen, zal een woonzorgcentrum ook elke maand en hap uit het vermogen nemen. En wie op 75 jaar binnenstapt in een woonzorgcentrum, kan met wat geluk daar nog 15 jaar of zelfs langer verblijven.

De woning inschakelen

In de praktijk merken we dat de woning van de ouders vaak nog jaren leeg blijft staan, op het moment dat ze naar een woonzorgcentrum gaan. Psychologie speelt daar natuurlijk ook voor een stuk mee. Financieel gezien kan het huis natuurlijk verkocht of verhuurd worden. Maar een interessant denkspoor die meer een meer opgang maakt bij 'woonzorgcentrumgangers' is om de woning te verkopen 'in volle eigendom met beperkte looptijd'. Hoe zit dat dan juist in elkaar?

Lijfrente op 15 jaar?

Deze techniek komt er op neer dat de woning verkocht wordt in volle eigendom, tegen een maandelijkse lijfrente. Hierbij doen de ouders dus definitief en onmiddellijk afstand van de woning aan bijvoorbeeld een jong koppel op zoek naar een gezinswoning.

Stel dat je ouders 75 jaar zijn en een huis hebben met een waarde van 250.000 euro. Over de maandelijkse lijfrente moet natuurlijk onderhandeld worden. Maar gezien hun leeftijd zal die maandelijkse lijfrente rond de 1.200 euro per maand liggen. Wordt er bij de verkoopakte al een voorschot (bouquet) betaald van pakweg 50.000 euro, dan komt de maandelijkse rente op ongeveer 1.000 euro per maand. Een ideale aanvulling op hun pensioen om het woonzorgcentrum te betalen.

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een lijfrente op twee hoofden, dus moet die rente betaald worden tot beiden overleden zijn. Bij een lijfrente op één hoofd ligt de vergoeding hoger en hoe ouder je bent hoe hoger de maandelijkse lijfrente.

Hou er wel rekening mee dat tegenwoordig bijna alle lijfrentes contractueel beperkt worden in de tijd met vaak een maximum 15 jaar. In ons voorbeeld zal de maandelijkse rente dan wel iets hoger komen te liggen (+/- 1.500 of 1.200 euro met bouquet). Blijkbaar wil niemand nog het risico lopen om een lijfrente aan te gaan met iemand die meer dan honderd wordt.

Op een bepaald moment is de kans groot dat je ouders naar een woonzorgcentrum moeten gaan. Gemiddelde betaal je voor een woonzorgcentrum 1.600 euro per persoon per maand. We spreken dan wel over een gemiddelde prijs, want wie een uitstekende locatie en service wil betaalt nog een stuk meer. Aangezien de meeste pensioen rond de 1.250 euro per maand bedragen, zal een woonzorgcentrum ook elke maand en hap uit het vermogen nemen. En wie op 75 jaar binnenstapt in een woonzorgcentrum, kan met wat geluk daar nog 15 jaar of zelfs langer verblijven. In de praktijk merken we dat de woning van de ouders vaak nog jaren leeg blijft staan, op het moment dat ze naar een woonzorgcentrum gaan. Psychologie speelt daar natuurlijk ook voor een stuk mee. Financieel gezien kan het huis natuurlijk verkocht of verhuurd worden. Maar een interessant denkspoor die meer een meer opgang maakt bij 'woonzorgcentrumgangers' is om de woning te verkopen 'in volle eigendom met beperkte looptijd'. Hoe zit dat dan juist in elkaar?Lijfrente op 15 jaar?Deze techniek komt er op neer dat de woning verkocht wordt in volle eigendom, tegen een maandelijkse lijfrente. Hierbij doen de ouders dus definitief en onmiddellijk afstand van de woning aan bijvoorbeeld een jong koppel op zoek naar een gezinswoning.Stel dat je ouders 75 jaar zijn en een huis hebben met een waarde van 250.000 euro. Over de maandelijkse lijfrente moet natuurlijk onderhandeld worden. Maar gezien hun leeftijd zal die maandelijkse lijfrente rond de 1.200 euro per maand liggen. Wordt er bij de verkoopakte al een voorschot (bouquet) betaald van pakweg 50.000 euro, dan komt de maandelijkse rente op ongeveer 1.000 euro per maand. Een ideale aanvulling op hun pensioen om het woonzorgcentrum te betalen. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een lijfrente op twee hoofden, dus moet die rente betaald worden tot beiden overleden zijn. Bij een lijfrente op één hoofd ligt de vergoeding hoger en hoe ouder je bent hoe hoger de maandelijkse lijfrente. Hou er wel rekening mee dat tegenwoordig bijna alle lijfrentes contractueel beperkt worden in de tijd met vaak een maximum 15 jaar. In ons voorbeeld zal de maandelijkse rente dan wel iets hoger komen te liggen (+/- 1.500 of 1.200 euro met bouquet). Blijkbaar wil niemand nog het risico lopen om een lijfrente aan te gaan met iemand die meer dan honderd wordt.