Professoren komen met alternatief pensioenvoorstel

UGent-professoren uit verschillende vakgebieden komen in aanloop naar de werkgelegenheidsconferentie van de federale regering met een eigen pensioenvoorstel. Zo stellen ze onder meer voor om pensioenrechten te laten doorgeven binnen een koppel.

Afgelopen week legde minister van Pensioenen Karine Lalieux haar ideeën voor. Die worden dinsdag en woensdag besproken op een werkgelegenheidsconferentie, waaraan ook de deelstaten deelnemen. Ook middenveldorganisaties en adviesorganen mogen hun zeg doen.

Wetenschappers werden niet uitgenodigd, merken de Gentse professoren op. Daarom leggen ze nu zelf hun voorstellen op tafel.

Eén daarvan is het doorgeven van pensioenrechten. De oudste partner werkt dan iets langer door en zou op die manier een aantal punten voor extra jaren kunnen doneren aan de jongste partner om tegelijk met pensioen te kunnen gaan.

Een andere bedenking is dat het deeltijds pensioen dat Lalieux wil invoeren mogelijk ongewenste effecten zal hebben. Uit onderzoek naar de effecten van het vroegere tijdskrediet eindeloopbaan blijkt immers dat mensen die onder dit systeem deeltijds gingen werken op termijn meer geneigd waren om de arbeidsmarkt te verlaten.

De 750 miljoen euro die de deelstaten jaarlijks uitkeren aan loonsubsidies voor bedrijven die oudere werknemers aanwerven, kan beter worden ingezet, vinden de wetenschappers. Het geld uitgeven aan opleidingen voor oudere werknemers zou bijvoorbeeld beter werken.

De betrokken professoren zijn welzijnseconomen Luc Van Ootegem en Elsy Verhofstadt, arbeidseconomen Bart Cockx, Stijn Baert en Sam Desiere, gezondheidswetenschapper Els Clays en psychologen Bart Wille en Filip De Fruyt. Zij leidden de afgelopen jaren allen onderzoek dat raakt aan eindeloopbanen.

Partner Content