Pensioenfonds metaalarbeiders overschrijdt kaap van een miljard euro

© iStock

De beleggingsportefeuille van het Pensioenfonds Metaal, waarin de arbeiders uit de metaalsector sparen in het kader van het aanvullend pensioen (de tweede pensioenpijler), heeft de kaap van een miljard euro bereikt.

Het fonds werd opgericht in 2000. Voorzitter sinds 2001 is voormalig minister van Pensioenen Freddy Willockx. Met een beleggingsportefeuille van meer dan een miljard euro is het het grootste sectorfonds, aldus Willockx.

Gegarandeerde rendementen

Na een akkoord tussen vakbonden en werkgevers gaan de gegarandeerde rentes voor het aanvullend pensioen omlaag. Het gegarandeerd minimumrendement van 3,25 procent bleek niet meer houdbaar, en mag voortaan niet lager dan 1,75 procent of hoger dan 3,75 procent uitvallen.

Dat akkoord was voor het metaalfonds in feite niet nodig, vertelt Willockx. “Voor ons had het niet gemoeten. We hebben voldoende buffers om die 3,25 procent de komende jaren te garanderen”. Het akkoord betekent dat de buffer van het fonds nog wat groter zal uitvallen. “Voor ons was het geen must”. Het gegarandeerde rendement van 3,25 procent was vooral voor de verzekeraars en de groepsverzekeringen een probleem. Sinds het ontstaan van de fonds werd een gemiddeld rendement van 3,5 procent gerealiseerd.

Samenstelling

De wereldwijde obligatieportefeuille van de metaalsector is samengesteld uit bedrijfsobligaties (circa 34%) en overheidsobligaties (circa 18%). Daarnaast is een kleiner gedeelte belegd in Emerging Markets overheidsobligaties (circa 4%) en High Yield bedrijfsobligaties (eveneens circa 4%).

De Eurozone aandelen (circa 17%) en de Wereld ex-Eurozone aandelen (circa 11%) worden aangevuld met Europese vastgoedaandelen (circa 5%), Wereldwijde infrastructuuraandelen (circa 4%) en directe lokale infrastructuurinvesteringen (PMF Infra Fund & Sportoase Hoogstraten; goed voor circa 3%).

124.000 metaalarbeiders op een totaal van 5.750 werkgevers zijn actief aangesloten bij het fonds. Daarnaast zijn er ongeveer 210 000 deelnemers die momenteel niet meer actief zijn in de sector, maar wel nog steeds aangesloten blijven.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content