Wie later een appeltje voor de dorst wil, begint beter nu al met pensioensparen. Enerzijds kan je kiezen om te sparen voor je oude dag via een pensioenspaarfonds, anderzijds kan je geld opzij zetten via een pensioenspaarverzekering.

Pensioenspaarverzekering

Een Tak21-pensioenspaarverzekering is de veiligste weg die je kan inslaan. Een minimumrendement gaat gepaard met een eventuele winstdeelname. Het gegarandeerde minimumrendement bedraagt momenteel bij de meeste verzekeraars rond de 2 procent.

Je kan ieder jaar een bedrag storten, maar dat is niet verplicht. Natuurlijk is het in je eigen voordeel om jaarlijks een overschrijving te doen om van het belastingvoordeel te genieten. In tegenstelling tot de gewaarborgde rente zal je echter nooit op voorhand weten hoe hoog de winstbonus is.

Het gewaarborgd rendement en de gegarandeerde eindkapitalen kunnen variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Ga daarom eens horen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Ook de kostenstructuur, zoals instapkosten en beheerskosten, kan variëren bij de verschillende instellingen. Een dergelijke verzekering is ideaal voor mensen die wakker liggen van negatieve rendementen en rustig een pensioenspaarpot op lange termijn willen vormen.

Pensioenspaarfonds

In tegenstelling tot een pensioenspaarverzekering brengt een pensioenspaarfonds meer risico's met zich mee. Een fonds biedt je geen minimumrendement aan. Dat komt omdat zo'n spaarfonds je geld investeert in aandelen of obligaties.

Gelukkig heb je de mate van risico zelf nog in de hand. Je kan een keuze maken uit verschillende risicoprofielen. Zo zet een dynamisch fonds vooral in op aandelen terwijl de zogenaamde defensieve fondsen meer investeren in obligaties. Een neutraal fonds biedt je een gulden middenweg.

Een pensioenspaarfonds richt zich dus op de risicobewuste beleggers. Zij kunnen als het meezit op de beurzen een mooi rendement incasseren mits het nemen van wat risico.

Wie later een appeltje voor de dorst wil, begint beter nu al met pensioensparen. Enerzijds kan je kiezen om te sparen voor je oude dag via een pensioenspaarfonds, anderzijds kan je geld opzij zetten via een pensioenspaarverzekering. Een Tak21-pensioenspaarverzekering is de veiligste weg die je kan inslaan. Een minimumrendement gaat gepaard met een eventuele winstdeelname. Het gegarandeerde minimumrendement bedraagt momenteel bij de meeste verzekeraars rond de 2 procent.Je kan ieder jaar een bedrag storten, maar dat is niet verplicht. Natuurlijk is het in je eigen voordeel om jaarlijks een overschrijving te doen om van het belastingvoordeel te genieten. In tegenstelling tot de gewaarborgde rente zal je echter nooit op voorhand weten hoe hoog de winstbonus is. Het gewaarborgd rendement en de gegarandeerde eindkapitalen kunnen variëren van verzekeraar tot verzekeraar. Ga daarom eens horen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Ook de kostenstructuur, zoals instapkosten en beheerskosten, kan variëren bij de verschillende instellingen. Een dergelijke verzekering is ideaal voor mensen die wakker liggen van negatieve rendementen en rustig een pensioenspaarpot op lange termijn willen vormen.In tegenstelling tot een pensioenspaarverzekering brengt een pensioenspaarfonds meer risico's met zich mee. Een fonds biedt je geen minimumrendement aan. Dat komt omdat zo'n spaarfonds je geld investeert in aandelen of obligaties.Gelukkig heb je de mate van risico zelf nog in de hand. Je kan een keuze maken uit verschillende risicoprofielen. Zo zet een dynamisch fonds vooral in op aandelen terwijl de zogenaamde defensieve fondsen meer investeren in obligaties. Een neutraal fonds biedt je een gulden middenweg. Een pensioenspaarfonds richt zich dus op de risicobewuste beleggers. Zij kunnen als het meezit op de beurzen een mooi rendement incasseren mits het nemen van wat risico.