Ilse De Witte

‘Complexe pensioenmaatregelen zijn maat voor niets’

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

‘De goede bedoelingen van het extra individueel pensioensparen worden overschaduwd door de complexiteit.’ Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

Een aanvullend pensioen voor iedereen was een van de doelstellingen in het regeerakkoord. Maar nog lang niet alle werknemers kunnen daarvoor via hun werkgever sparen. Vanaf 2019 zou iedereen die kans moeten krijgen. Maar het is de vraag of veel mensen die zullen benutten. Er is amper gebruikgemaakt van de mogelijkheid die in 2018 is gecreëerd om aan extra individueel pensioensparen te doen. Het zou kunnen dat de verhoging van het plafond tot 1230 euro onvoldoende bekend is bij de burger.

Complexe pensioenmaatregelen zijn maat voor niets

Voor zover wij weten, heeft geen enkele bank haar klanten gecontacteerd met de vraag of ze zin hebben om meer te storten. Begin er maar eens aan als bankbediende. “Ik heb hier een mooie kans voor u om meer opzij te zetten voor uw pensioen met een fiscaal voordeel. Weet wel dat u minder terugkrijgt van de belastingen als u tussen 961 tot 1152 euro stort dan wanneer u 960 euro overmaakt. Goh ja, als u 961 euro stort, krijgt u 240 euro terug, en als u 960 euro stort, recupereert u 288 euro. Niet geïnteresseerd? Ja, maar…”

De goede bedoelingen worden overschaduwd door de complexiteit. De pensioenspaarder moet ook elk jaar opnieuw aan zijn bank te kennen geven dat hij meer wil storten dan 960 euro. Het is een voorzorgsmaatregel om te vermijden dat een spaarder per ongeluk zijn belastingvermindering van 30 procent verliest en er een van 25 procent voor in de plaats krijgt. Heel ingewikkeld voor de banken en voor de spaarders. Het maakt dat het extra pensioensparen een maat voor niets is.

Daarom nogmaals een oproep aan de wetgever. Houd het simpel, want in één lesuur economie op school krijg je zo’n complexe regelgeving niet uitgelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content