De werkgeversorganisaties VBO, Unizo, UCM en Boerenbond kunnen zich niet vinden in de plannen van de federale regering voor de hervorming van de pensioenen. Dat laten ze weten na een overleg met bevoegd minister Karine Lalieux (PS).

Zowat 4.030.000 mensen bouwen in het kader van hun loopbaan als werknemer of zelfstandige een aanvullend pensioen op. Het gaat om een stijging met 2 procent ten opzichte van 2020. Dat blijkt maandag uit de jongste editie van 'De tweede pensioenpijler in beeld' van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), die de pensioengegevens bevat op datum van 1 januari 2021. Van de beroepsbevolking heeft daarmee circa 80 procent een aanvullend pensioen.

Zo'n 2.000 mijnwerkers hebben maandag in het centrum van Brussel een korte mars gehouden om hun volledig mijnwerkerspensioen op te eisen. De mijnwerkers menen namelijk dat zij nu slechts 25/30ste van dat pensioen krijgen. Een beperkte delegatie mijnwerkers overhandigden honderden aanmaningen op het kabinet van premier Alexander De Croo.

UGent-professoren uit verschillende vakgebieden komen in aanloop naar de werkgelegenheidsconferentie van de federale regering met een eigen pensioenvoorstel. Zo stellen ze onder meer voor om pensioenrechten te laten doorgeven binnen een koppel.

De federale Pensioendienst heropent vanaf 6 september geleidelijk de Pensioenpunten in heel het land. Wie vragen heeft over zijn pensioen, kan er voortaan enkel op afspraak terecht, meldt de overheidsdienst vrijdag.

Trends
Alain Mouton

Minister van Pensioenen Karin Lalieux (PS) heeft haar pensioenplan klaar. Het is een mager beestje met vooral soepeler instapregels, zoals een minimumpensioen na tien gewerkte jaren en een aanpassing van het vervroegd pensioen. Dit is geen pensioenhervorming die naam waardig. Het plan geeft ook een verkeerd signaal aan de bevolking: de pensioenfactuur is geen probleem.