Wat moet u zeker weten als u via het individuele pensioensparen een extra spaarpotje voor later opbouwt? Trends ging te rade bij Pascal Paepen, professor bank & beurs aan de KU Leuven en lector aan de Thomas More Hogeschool.

Trends
Uit het magazine
Dirk Vandenberghe

Praten over geld is nog altijd wat taboe. Praten over erfenissen, met de dood als extra element, is al helemaal ongemakkelijk en dus ongebruikelijk. De journalisten Ewald Pironet en Michaël Van Droogenbroeck schreven een derde deel in hun 'Investeren'-reeks, en geven het advies om zo snel mogelijk na te denken over uw financiën op latere leeftijd, en zeker over de erfenis. "Het is gemakkelijker om erover te praten en zaken te regelen als het einde nog niet echt in zicht is."

Veel Belgen consulteren de overheidswebsite mypension.be om te weten wanneer ze met pensioen kunnen gaan. Maar de site is minder geschikt als basis om te weten welke andere rechten uit die informatie voortvloeien, leerde een argeloze bezoeker.

Groen-vicepremier Petra De Sutter wil af van de ongelijke behandeling van gehuwden en wettelijk samenwonenden inzake pensioenen. 'Het overlevingspensioen is er alleen voor gehuwden, hoewel er steeds meer koppels wettelijk samenwonen. Vrouwen leven langer dan mannen, dus vooral zij zijn er de dupe van', zegt ze zondag op de vooravond van Internationale Vrouwendag en in het licht van het pensioendebat dat de komende weken binnen de federale regering gevoerd wordt.

De werkgeversorganisaties VBO, Unizo, UCM en Boerenbond kunnen zich niet vinden in de plannen van de federale regering voor de hervorming van de pensioenen. Dat laten ze weten na een overleg met bevoegd minister Karine Lalieux (PS).