Econoom Ivan Van de Cloot over de verkiezingsuitslag: 'Er ontbreekt echt leiderschap'

De pensioenleeftijd was in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen een van de overheersende thema's. "In een democratie wordt meer dan eens over de verkeerde dingen gediscussieerd", reageert de Itinera-econoom Ivan Van de Cloot. "Na meer dan tien jaar discussiëren over de pensioenen is het nog niet doorgedrongen waarover het zou moeten gaan."

Hoe behoudt u uw levensstandaard tijdens uw pensioen?

Volgens een studie van het hr-adviesbureau Mercer volstaan de drie klassieke pensioenpijlers niet voor uw pensioen. Tijdig een extra spaarpot opbouwen zonder eventuele fiscale gunstmaatregelen is dan ook de boodschap.

Bezorgd om de oude dag: waar liggen Belgen van wakker?

De gestegen levensverwachting brengt zorgen met zich. Trends polste bij meer dan duizend Belgen naar hun belangrijkste bekommernissen voor hun oude dag. Slechts een op de vijf Belgen neemt maatregelen om hun nageslacht te beschermen als zij er niet meer zijn.

Zo plant u uw pensioen

De website MyPension.be biedt u als werknemer, zelfstandige of ambtenaar de mogelijkheid zelf uw pensioen te plannen. Aan de hand van simulaties brengt u meteen de financiële gevolgen in kaart.