PayPal maakt betalingen tussen particulieren onderling gratis

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Geld terugvragen aan vrienden of collega’s ligt niet altijd voor de hand. Gebruikers van de betaaldienst PayPal kunnen nu gratis betaalverzoeken versturen naar anderen.

U kent PayPal wellicht als de gratis onlinedienst waarmee u geld kunt betalen en ontvangen. U koppelt eenmalig uw bankrekening of kredietkaart aan de account, en vanaf dan gebeurt elke transactie via de combinatie van een e-mailadres en een wachtwoord. Dat kan op uw smartphone, tablet of computer – altijd in een beveiligde omgeving. Bijna een op de drie Belgische consumenten heeft al een PayPal-rekening.

Hoewel een account bij PayPal voornamelijk wordt gebruikt voor online- en mobiele aankopen, maken ook peer-to-peerbetalingen – tussen particulieren onderling – deel uit van de mogelijkheden. Bovendien heeft PayPal dit soort transacties recent gratis gemaakt.

Wie via de betaaldienst geld overmaakt naar bijvoorbeeld vrienden, familieleden of collega’s hoeft daar sinds kort geen extra kosten of commissies meer voor te betalen. Dat geldt voor betalingen tot 1000 euro in België, maar ook naar andere EU-landen. Het bedrijf hoopt met de ondersteuning van onderlinge betalingen zijn app verder te verspreiden in Europa.

Moet iemand u dus nog geld maar durft u die persoon daar niet in levende lijve of via e-mail aan herinneren, dan kunt u hem via een betaalverzoek gratis uitnodigen om het bedrag te voldoen. Daartoe plakt of tikt u zijn e-mailadres in het voorziene veld. In de webmodule kunt u ook uw contacten uit Gmail, Yahoo of Outlook importeren. Indien u de mobiele PayPal-app gebruikt, dan stelt die voor de contacten van uw telefoon toe te voegen. Dat is uiteraard geen verplichting, maar het werkt wel sneller dan manueel een mailadres te typen. Vervolgens geeft u het bedrag in.

Kiest u voor een ‘eenvoudig verzoek’, dan kunt u meteen meerdere e-mailadressen ingeven. Dat is handig wanneer u van verschillende mensen eenzelfde som moet krijgen. Met de andere optie – ‘een rekening splitsen’, die wij overigens niet terugvonden in de mobiele app – kunt u een totaalbedrag verdelen over verschillende personen. U geeft de namen in en PayPal berekent automatisch hoeveel iedereen u moet betalen. Door de optie ‘inclusief mijn aandeel’ aan te vinken, verdeelt u de rekening ook over uzelf.

Hoe betalen?

De betrokkenen ontvangen allemaal een e-mail. Via een optionele mededeling kunt u de details van uw betalingsverzoek toevoegen. Uw vrienden of collega’s kunnen dan doorklikken in de mail om de betaling uit te voeren. Hebben zij nog geen PayPal-account, dan kunnen ze die nu aanmaken en daar hun rekening aan koppelen. Betaalverzoeken die niet zijn voldaan, worden na dertig dagen automatisch geannuleerd. U kunt ze ook altijd zelf schrappen in de rubriek ‘activiteit’.

Uiteraard laat de PayPal-app of -website u ook geld overmaken aan andere personen. Dat kan ook weer heel gemakkelijk, door het e-mailadres van de ontvanger in te geven (of uit uw contactenlijst te halen), het bedrag in te voeren en de gewenste rekening of kredietkaart te selecteren. Daarvoor worden evenmin kosten aangerekend. Wanneer de betaling gedaan is, krijgt de ontvanger een melding. Het geld wordt automatisch toegevoegd aan zijn PayPal-rekening en is meteen toegankelijk.

In de webmodule vindt u onder ‘betaalverzoek’ ook de optie ‘een pot maken’. In de mobiele app heet die ‘geld inzamelen’. Daarmee kunt u eenvoudig en snel een geldsom ophalen voor een gemeenschappelijke activiteit, gedeelde kosten, enzovoort. U heeft de keuze uit een willekeurig, een minimum- en een exact bedrag, en u kunt ook een doelbedrag en een einddatum instellen. De pot krijgt een unieke weblink die u kunt delen met anderen. Zij kunnen dan een bijdrage leveren via een simpele druk op de knop.

Alternatieve apps

Er bestaan nog andere gratis apps om gemeenschappelijke uitgaven en rekeningen bij te houden en nadien te delen. Een goed voorbeeld is Tricount. U geeft de namen van alle personen in, en kunt hen uitnodigen om deel te nemen. Op die manier kan iedereen gedane uitgaven (inclusief een beschrijving of bijvoorbeeld een foto van het kasticket) toevoegen. Belangrijk is wel om bij elke consultatie of toevoeging de app te ‘verversen’, zodat u altijd een up-to-date uitgavenlijst gebruikt.

Per uitgave kunt u een verdeelsleutel instellen of bepaalde groepsleden uitsluiten. Op elk moment kunt u checken wie wat al heeft betaald. Tricount berekent ook wie welk bedrag aan wie moet geven om het evenwicht weer te herstellen. Een gelijkaardige tool is Splitwise, waarvan de webversie nog professioneler overkomt. Die heeft een aparte applicatie om restaurantrekeningen te delen: Plates. Die is evenwel alleen beschikbaar voor iPhone-gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content