Voor kinderen tot twaalf jaar kunnen zowel moeders als vaders ouderschapsverlof nemen. Recent werd voor ouders van kinderen met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% het recht op ouderschapsverlof uitgebreid tot het kind 21 jaar wordt.

Bij voltijds ouderschapsverlof kunt u voortaan vier maanden verlof per kind nemen in plaats van drie maanden. Dit is al beslist in een Europese Richtlijn van 8 maart 2010. Deze richtlijn moest uiterlijk op 8 maart 2012 worden omgezet in de Belgische wetgeving. Daar is nu een principeakkoord over.

Let wel, de richtlijn spreekt zich niet uit over de toekenning van een uitkering. De ministerraad heeft dan ook beslist om de bijkomende vierde maand enkel te laten betalen door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening voor kinderen geboren vanaf 8 maart 2012. Voor kinderen geboren voor 8 maart bestaat er enkel een recht op verlof, maar geen recht op een uitkering.

Johan Steenackers

Voor kinderen tot twaalf jaar kunnen zowel moeders als vaders ouderschapsverlof nemen. Recent werd voor ouders van kinderen met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% het recht op ouderschapsverlof uitgebreid tot het kind 21 jaar wordt. Bij voltijds ouderschapsverlof kunt u voortaan vier maanden verlof per kind nemen in plaats van drie maanden. Dit is al beslist in een Europese Richtlijn van 8 maart 2010. Deze richtlijn moest uiterlijk op 8 maart 2012 worden omgezet in de Belgische wetgeving. Daar is nu een principeakkoord over. Let wel, de richtlijn spreekt zich niet uit over de toekenning van een uitkering. De ministerraad heeft dan ook beslist om de bijkomende vierde maand enkel te laten betalen door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening voor kinderen geboren vanaf 8 maart 2012. Voor kinderen geboren voor 8 maart bestaat er enkel een recht op verlof, maar geen recht op een uitkering.Johan Steenackers