Er is een online petitie opgestart tegen de nieuwe Britse bankbiljetten van vijf pond. Vegetariërs, veganisten en verscheidene geloofsgemeenschappen vragen dat de Britse centrale bank stopt met het gebruik van dierlijke vetten bij de productie van de biljetten.

Het nieuwe biljet van 5 pond dat in september werd gelanceerd, is uit plastic gemaakt. De grondstof polymeer bevat evenwel dierlijke vetten, aldus de opstarters van de petitie, die al 85.000 maal werd ondertekend.

Spoor van talg

De Britse centrale bank bevestigt dat het biljet "een spoor van talg" bevat. Volgens het bedrijf Innovia, dat het plastic voor de biljetten levert, worden evenwel geen dierlijke vetten gebruikt in het productieproces. Het bedrijf gaat nu na of er effectief sporen van talg terug te vinden zijn. Maar momenteel heeft de centrale bank nog geen plannen om de biljetten te vervangen.

Sommige Hindoeleiders overwegen zelfs om het briefje te bannen uit hun tempels. Zij zijn immers tegen het doden van koeien.

Britse joden storen zich minder aan het briefje van 5 pond. "Wij zouden enkel tegen onze tradities ingaan als we het briefje zouden opeten", laat een woordvoerder van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden aan BBC weten. (Belga/NS)

Er is een online petitie opgestart tegen de nieuwe Britse bankbiljetten van vijf pond. Vegetariërs, veganisten en verscheidene geloofsgemeenschappen vragen dat de Britse centrale bank stopt met het gebruik van dierlijke vetten bij de productie van de biljetten. Het nieuwe biljet van 5 pond dat in september werd gelanceerd, is uit plastic gemaakt. De grondstof polymeer bevat evenwel dierlijke vetten, aldus de opstarters van de petitie, die al 85.000 maal werd ondertekend. De Britse centrale bank bevestigt dat het biljet "een spoor van talg" bevat. Volgens het bedrijf Innovia, dat het plastic voor de biljetten levert, worden evenwel geen dierlijke vetten gebruikt in het productieproces. Het bedrijf gaat nu na of er effectief sporen van talg terug te vinden zijn. Maar momenteel heeft de centrale bank nog geen plannen om de biljetten te vervangen. Sommige Hindoeleiders overwegen zelfs om het briefje te bannen uit hun tempels. Zij zijn immers tegen het doden van koeien. Britse joden storen zich minder aan het briefje van 5 pond. "Wij zouden enkel tegen onze tradities ingaan als we het briefje zouden opeten", laat een woordvoerder van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden aan BBC weten. (Belga/NS)