Nieuw (en duurder) vanaf 1 november: van alcohol tot gepersonaliseerde nummerplaten

© iStock

Een nieuwe maand, nieuwe veranderingen. En opnieuw wordt het leven een beetje duurder. Zo zal u vanaf 1 november meer moeten betalen voor alcohol en brandstof. Maar dat zijn niet de enige nieuwigheden. Een overzicht.

Alcohol wordt duurder

Vanaf 1 november voert de regering – in het kader van de taxshift – een accijnsverhoging op alcohol in. Die accijnsverhoging zal vooral voelbaar zijn voor sterkedrank. Zo betaalt u voor een fles sterkedrank (70 cl en 40 procent alcohol) vanaf 1 november bijna 3 euro meer. Voor wijn (0,17 euro voor een fles) of bier (0,01 euro voor een pintje) is die accijnsverhoging fors lager. Aanvankelijk zou de accijnsverhoging op alcohol pas op 1 januari 2016 ingaan, maar een kleine twee weken geleden vervroegde de regering die tot 1 november.

Ook voor Diesel zal je meer betalen

De regering besliste om ook de accijnzen op diesel vervroegd te indexeren op 1 november. Dat komt neer op een stijging van 0,3 eurocent per liter. Maar doordat de nieuwe maximumprijzen pas bekendgemaakt kunnen worden op 3 november, vanwege Allerheiligen en Allerzielen, zal het effect aan de pomp mogelijk pas merkbaar zijn op 4 november. ‘Al kunnen pomphouders de accijnsverhoging uiteraard al vroeger doorrekenen aan de klant, tenminste als hun prijzen nog onder de maximumprijzen liggen’, zegt Jean-Pierre Van Dijk van de Belgische Petroleumfederatie (BPF).

De regering laat de accijnzen op diesel de komende jaren verder stijgen. In de periode 2016-2018 zou een tank van 50 liter zo 3,03 euro duurder worden. De accijnzen op eenzelfde tank benzine dalen in 2016 1,38 euro, via een soort omgekeerd kliksysteem, om de rest van de periode op hetzelfde niveau te blijven. Al wordt benzine eerst nog, door een vervroegde indexering op 1 november, 0,4 eurocent per liter duurder.

Gepersonaliseerde nummerplaten worden duurder

De prijs van een gepersonaliseerde nummerplaat verdubbelt vanaf 1 november. De prijs stijgt van 1000 naar 2000 euro. Ook het prijskaartje van de gewone nummerplaat wordt aangedikt. De prijs stijgt van 26 naar 30 euro.

Verkopers moeten kennis consumentenkrediet bewijzen

Een verkoper die zijn klanten een consumentenkrediet wil geven, moet vanaf november zijn kennis bewijzen via een examen bij de toezichthouder FSMA. Wie al langer dan een jaar actief is, krijgt 18 maanden de tijd om dat in orde brengen. Sinds 1 april moeten de verkopers al kunnen bewijzen dat zij genoeg informatie gaven aan de klant en het correcte krediet aan de man brachten.

Nieuwe voorzitter voor Vlaamse beleggersfederatie

ParaDe Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) krijgt een nieuw gezicht. Paul Huybrechts wordt vanaf 1 november opgevolgd als voorzitter door huidig ondervoorzitter Sven Sterckx. Dat bevestigt de VFB. De 45-jarige Sterckx is sinds 2005 bestuurder bij de VFB./Para

ParaDe VFB krijgt begin 2016 overigens ook een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Op 1 januari wordt Jos Walravens opgevolgd door Patrick Verelst, die in het verleden onder meer verantwoordelijk was voor Investor Relations bij Fortis, AB InBev en Solvay.

TMF verdwijnt van het scherm

TMF verdwijnt vanaf 1 november van het scherm. De tv-zender die vooral videoclips en popmuziek uitzendt, wordt vervangen door Comedy Central 24/7. Dat bevestigt Viacom International Media Networks (VIMN).

Comedy Central werd op 20 januari vorig jaar gelanceerd in Vlaanderen en is nu nog te zien op TMF van 22 uur tot middernacht. Vanaf 1 november zal Comedy Central 24/7 uitzenden in plaats van de huidige twee uur, waardoor TMF verdwijnt.

Een nieuwe secretaris-generaal voor het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek

Jurgen Tack, die recent afscheid nam als administrateur-generaal van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), wordt vanaf 1 november secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Tack volgt er Elisabeth Monard op die, na tien jaar aan het hoofd van het FWO, met pensioen vertrekt, bevestigt het FWO.

De 48-jarige Tack is doctor in de wetenschappen (VUB, 1997) en houder van een MBA (Vlerick, 2011). Hij startte zijn loopbaan als bioloog en deed pre- en postdoctoraal onderzoek over de chemische communicatie bij oesters. Dat leidde in de jaren negentig tot een spin-off in Oost-Afrika. Tussen 2000 en 2007 werkte Tack bij het Belgisch Biodiversiteitsplatform en daarna kwam hij aan het hoofd van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), waar hij een team van 250 personen leidde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content