Je bent aan het verbouwen. Moet je het kadaster inlichten als de verbouwing klaar is?

Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Als je verbouwingswerken uitvoert aan uw woning, moet je daarvoor doorgaans een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Zijn de werken klaar, dan dien je dat binnen dertig dagen te melden aan het controlekantoor van het kadaster in je gemeente.

Als de verbouwing het comfort van je woning aanzienlijk verbetert - je plaatst bijvoorbeeld centrale verwarming of u richt slaapkamers in op zolder - stijgt het kadastraal inkomen van je woning. Je betaalt daardoor meer roerende voorheffing.

Woon je in een buurt die werd opgewaardeerd, dan zal je roerende voorheffing nog sterker omhooggaan. Een woning die als bescheiden wordt beschouwd, krijgt een korting van 25 procent op de roerende voorheffing. Verliest je woning dat statuut door de verbouwing, dan schiet de voorheffing pas echt de hoogte in.

Het kan verleidelijk zijn het kadaster niet in te lichten. In dat geval riskeer je een sanctie. De geldboetes kunnen oplopen van 50 tot 1250 euro. Als de administratie kan bewijzen dat je bewust hebt gefraudeerd, is de straf nog zwaarder. Ze kan dan acht dagen tot twee jaar gevangenis en een boete tussen 250 en 12.500 euro eisen.

Je bent aan het verbouwen. Moet je het kadaster inlichten als de verbouwing klaar is? Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Als je verbouwingswerken uitvoert aan uw woning, moet je daarvoor doorgaans een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Zijn de werken klaar, dan dien je dat binnen dertig dagen te melden aan het controlekantoor van het kadaster in je gemeente. Als de verbouwing het comfort van je woning aanzienlijk verbetert - je plaatst bijvoorbeeld centrale verwarming of u richt slaapkamers in op zolder - stijgt het kadastraal inkomen van je woning. Je betaalt daardoor meer roerende voorheffing. Woon je in een buurt die werd opgewaardeerd, dan zal je roerende voorheffing nog sterker omhooggaan. Een woning die als bescheiden wordt beschouwd, krijgt een korting van 25 procent op de roerende voorheffing. Verliest je woning dat statuut door de verbouwing, dan schiet de voorheffing pas echt de hoogte in. Het kan verleidelijk zijn het kadaster niet in te lichten. In dat geval riskeer je een sanctie. De geldboetes kunnen oplopen van 50 tot 1250 euro. Als de administratie kan bewijzen dat je bewust hebt gefraudeerd, is de straf nog zwaarder. Ze kan dan acht dagen tot twee jaar gevangenis en een boete tussen 250 en 12.500 euro eisen.