De FATF, die bestaat uit 37 landen en twee regionale organisaties, heeft tijdens haar laatste plenaire vergadering gestemd voor de toevoeging van Malta aan haar 'grijze lijst', vertelde premier Robert Abela op een persconferentie. Dat is een primeur voor een lidstaat van de Europese Unie. Op de 'grijze lijst' staan landen die onder verscherpt toezicht van de FATF staan en die beloven 'zich ertoe te verbinden de vastgestelde strategische tekortkomingen snel te verhelpen binnen het overeengekomen tijdsbestek'.

Negentien landen, waarvan de meerderheid Afrikaanse, worden door de taskforce scherp in de gaten gehouden. Opname op de lijst kan negatieve gevolgen hebben voor Malta's financiële dienstverlening, alsook voor de aantrekkelijkheid van het land voor buitenlandse investeringen. Malta wordt al geruime tijd beschuldigd van corruptie. Die werd onderzocht door journaliste Daphne Caruana Galizia, die in 2017 vermoord werd.

De FATF, die bestaat uit 37 landen en twee regionale organisaties, heeft tijdens haar laatste plenaire vergadering gestemd voor de toevoeging van Malta aan haar 'grijze lijst', vertelde premier Robert Abela op een persconferentie. Dat is een primeur voor een lidstaat van de Europese Unie. Op de 'grijze lijst' staan landen die onder verscherpt toezicht van de FATF staan en die beloven 'zich ertoe te verbinden de vastgestelde strategische tekortkomingen snel te verhelpen binnen het overeengekomen tijdsbestek'. Negentien landen, waarvan de meerderheid Afrikaanse, worden door de taskforce scherp in de gaten gehouden. Opname op de lijst kan negatieve gevolgen hebben voor Malta's financiële dienstverlening, alsook voor de aantrekkelijkheid van het land voor buitenlandse investeringen. Malta wordt al geruime tijd beschuldigd van corruptie. Die werd onderzocht door journaliste Daphne Caruana Galizia, die in 2017 vermoord werd.