Eurostat merkt op dat in het eerste kwartaal de vele maatregelen ingevoerd werden in de strijd tegen de coronapandemie.

België deed het toen dus goed als het op de evolutie van de loonkosten aankomt. Enkel in Kroatië, dat de beste leerling van de klas is met +0,3 procent, Luxemburg, Finland, Frankrijk en Griekenland lag de evolutie nog lager. De grootste toename was er in Litouwen (+11,4 procent). Ook bij de cijfers voor het vierde kwartaal van 2019 zat ons land (+1,6 procent) onder het gemiddelde. In de hele Europese Unie noteerde de evolutie van de loonkost in het openingskwartaal van 2020 op + 3,7 procent.

De cijfers die dinsdag werden bekendgemaakt zeggen wel enkel iets over de evolutie van de loonkosten. De loonkosten op zich blijven zoals bekend hoog in ons land. Volgens de laatste Eurostat-cijfers, die dateren van eind maart, lagen de arbeidskosten in 2019 gemiddeld op 40,5 euro per uur. Enkel Denemarken en Luxemburg gaan ons voor. Het is al het vierde jaar op rij dat België de derde plaats bekleedt. In heel de EU is dat bedrag gemiddeld 31,4 euro per uur.

Eurostat merkt op dat in het eerste kwartaal de vele maatregelen ingevoerd werden in de strijd tegen de coronapandemie. België deed het toen dus goed als het op de evolutie van de loonkosten aankomt. Enkel in Kroatië, dat de beste leerling van de klas is met +0,3 procent, Luxemburg, Finland, Frankrijk en Griekenland lag de evolutie nog lager. De grootste toename was er in Litouwen (+11,4 procent). Ook bij de cijfers voor het vierde kwartaal van 2019 zat ons land (+1,6 procent) onder het gemiddelde. In de hele Europese Unie noteerde de evolutie van de loonkost in het openingskwartaal van 2020 op + 3,7 procent. De cijfers die dinsdag werden bekendgemaakt zeggen wel enkel iets over de evolutie van de loonkosten. De loonkosten op zich blijven zoals bekend hoog in ons land. Volgens de laatste Eurostat-cijfers, die dateren van eind maart, lagen de arbeidskosten in 2019 gemiddeld op 40,5 euro per uur. Enkel Denemarken en Luxemburg gaan ons voor. Het is al het vierde jaar op rij dat België de derde plaats bekleedt. In heel de EU is dat bedrag gemiddeld 31,4 euro per uur.