Levensverzekeringen bieden ontsnappingsroute voor effectentaks

© iStock

Levensverzekeringen ontsnappen aan de taks op effectenrekeningen. Sinds de invoering van die belasting winnen tak23-levensverzekeringen aan populariteit.

Vorige week haalde de belasting op effectenrekeningen nog eens de kranten. In 2018 haalde de overheid een bedrag van 226 miljoen euro op met die nieuwe belasting op vermogens van 500.000 euro of meer die op een effectenrekening staan. De overheid roomt voortaan elk jaar 0,15 procent van die grote vermogens af. De opbrengst lag zo’n 28 miljoen euro lager dan was begroot. Beleggers zochten en vonden verschillende ontsnappingsroutes. Een van die uitwegen was beleggen in fondsen in de vorm van een levensverzekering.

Van elke storting in een tak23-levensverzekering zonder gegarandeerd rendement gaat 2 procent naar de fiscus. Die belasting komt boven op de instapkosten die de verzekeringsmaatschappij aanrekent. Tegenover de belasting op de premie staat een vrijstelling van de roerende voorheffing voor de opbrengsten van de beleggingen in het verzekeringscontract en een vrijstelling van de taks op beursverrichtingen (TOB).

De verzekeringsmaatschappijen ontmoedigen beleggers hun geld snel op te vragen. In de eerste jaren van het contract rekenen ze uitstapkosten aan, die jaar na jaar dalen tot die volledig wegvallen. Beleggers moeten hun geld dus een tijdje kunnen missen als ze het in een tak23-levensverzekeringscontract investeren. De verzekeraars staan doorgaans wel toe dat de beleggers enkele keren per jaar gratis van het ene naar het andere fonds overstappen. De voorbije tien jaar ging het grootste deel van de geldstroom van tak23-contracten richting flexibele gemengde beleggingsfondsen.

Generali

Bij Generali loopt tot 29 maart een actie waarbij de premietaks wordt geschonken aan de beleggers. Daardoor komt de volledige inleg, na aftrek van de instapkosten, in het contract terecht. De verzekeraar biedt behalve enkele huisfondsen een breed gamma van flexibele gemengde fondsen van tien andere huizen aan. Beleggers kunnen via een tak23-verzekering van Generali ook inschrijven op een aandelenfonds zoals Fidelity World of een obligatiefonds zoals Carmignac Global Bonds.

De voorbije tien jaar ging het grootste deel van de geldstroom van tak23-contracten richting flexibele gemengde beleggingsfondsen.

Er zitten ook enkele originele fondsen in het aanbod. CPR Silver Age investeert in sectoren of bedrijven die gericht zijn op een vergrijzende bevolking. Real Estate Securities is een beleggingsfonds beheerd door Capfi Delen Asset Management dat minstens 50 procent van de inleg in vastgoedaandelen investeert, waarvan het leeuwendeel Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) zijn. Funds for Good Cleantech is in feite het fonds van de Leuvense vermogensbeheerder Capricorn, dat voornamelijk investeert in bedrijven die actief zijn in schone technologie. De onderneming Funds for Good krijgt een deel van de beheersvergoeding van Capricorn en gebruikt het geld om startende ondernemers zonder middelen op weg te helpen naar een financiering voor hun onderneming.

AP/DVV

Gemengde fondsen zijn eveneens de ruggengraat van het iets beperktere aanbod van AP/DVV. Alle klassiekers zitten er wel in, zoals de populaire fondsen Carmignac Patrimoine, Flossbach von Storch Multiple Opportunities, Ethna Aktiv en R-Valor. De verzekeraar plaatst ook twee fondsen met Europese aandelen van BlackRock en Invesco in de kijker, een monetair fonds van Candriam, een fonds van Robeco dat gespecialiseerd is in hoogrendementsobligaties en een fonds van Invesco dat inzet op rendement.

Allianz

Beleggers vinden bij Allianz flexibele gemengde fondsen van tal van gereputeerde vermogensbeheerders. Fondsen van M&G, Carmignac, Rothschild Gestion Flossbach von Storch en DNCA behoren tot de mogelijkheden. Bij die verzekeraar is er meer keuze tussen activa. Er zijn huisfondsen van Allianz en Pimco – dat in 2000 gekocht werd door Allianz – met een focus op converteerbare obligaties, kleine of grote Europese aandelen, enzovoort. Daarnaast zijn er gespecialiseerde fondsen van Oddo BHF Asset Management, Mainfirst en JPMorgan Asset Management.

Fidea

De verzekeraar Fidea doet vooral een beroep op een grote selectie van fondsen van BlackRock, themafondsen van Pictet, alternatieve en kwantitatieve fondsen (RAM Global Bond Total Return en RAM Long Short European Equities) en een flexibel gemengd fonds (DNCA Eurose en Flossbach von Storch Multiple Opportunities).

Ergo Life

Ergo Life biedt in zijn levensverzekeringscontracten een brede waaier van externe beheerders aan, van Banque de Luxembourg tot M&G. Er is een variëteit beschikbaar aan gespecialiseerde fondsen, onder meer met een focus op grondstoffen, op de groeilanden en op infrastructuur. De populaire grote flexibele gemengde fondsen zijn ook via Ergo Life-contracten te koop.

Bâloise

Als gemengde fondsen heeft Bâloise gekozen voor Carmignac Patrimoine, BlackRock Global Allocation en twee huisfondsen. Er is slechts een beperkt gamma, maar er zit wel veel verscheidenheid in de producten. Er is een fonds met een focus op de groeilanden (BlackRock), een met internationale aandelen (Carmignac) en twee fondsen met Europese aandelen (Fidelity en Capfi Delen), een fonds met Franse aandelen (La Financière de l’Echiquier) en twee fondsen met obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content