Mogen we hierdoor een snellere afrekening verwachten?
Bij zeventig procent van de dossiers is nu al geen manuele tussenkomst meer nodig. De ambitie is om voortaan tegen eind maart het gros van de aangiften verwerkt te hebben. Het zou allemaal nog sneller gaan, mochten we eerst het pakket elektronische aangiftes afhandelen, dat via Tax-on-web is ingediend. Maar dat is moeilijk te verkopen aan de politici, want het ligt politiek erg gevoelig dat de mensen die nog de papieren aangifte invullen dan moeten wachten tot het laatst. Dus neemt de administratie er ook een beetje papieren aangiftes tussen.

FDF-staatssecretaris Bernard Clerfayt beloofde om volgend jaar de helft van de papieren aangiftes die in de bus vallen, vooraf in te vullen.

Dat vind ik terug naar af. De bedoeling moet zijn om in te zetten op de elektronische aangifte. En dat zal tijd vrijmaken voor de rest van ons werk. Bovendien houdt het voorstel een groot beveiligingsrisico in, aangezien dat met de post zal worden opgestuurd. Stel je voor dat uw belastinggegevens bij de buren in de bus belanden.

De online aangifte is voor velen wel nog te complex.

Uiteraard zal er altijd een deel van de bevolking blijven die zijn aangifte op papier blijft invullen, bijvoorbeeld omdat ze niet met de pc omkunnen. De vraag die we ons moeten stellen is hoe je die mensen het beste kan helpen. Voor mensen die maar een vakje of vier moeten invullen, kunnen we er misschien wel voor zorgen dat ze gewoon geen aangifte hoeven in te dienen.

Thomas Verbeke

Mogen we hierdoor een snellere afrekening verwachten? Bij zeventig procent van de dossiers is nu al geen manuele tussenkomst meer nodig. De ambitie is om voortaan tegen eind maart het gros van de aangiften verwerkt te hebben. Het zou allemaal nog sneller gaan, mochten we eerst het pakket elektronische aangiftes afhandelen, dat via Tax-on-web is ingediend. Maar dat is moeilijk te verkopen aan de politici, want het ligt politiek erg gevoelig dat de mensen die nog de papieren aangifte invullen dan moeten wachten tot het laatst. Dus neemt de administratie er ook een beetje papieren aangiftes tussen. FDF-staatssecretaris Bernard Clerfayt beloofde om volgend jaar de helft van de papieren aangiftes die in de bus vallen, vooraf in te vullen.Dat vind ik terug naar af. De bedoeling moet zijn om in te zetten op de elektronische aangifte. En dat zal tijd vrijmaken voor de rest van ons werk. Bovendien houdt het voorstel een groot beveiligingsrisico in, aangezien dat met de post zal worden opgestuurd. Stel je voor dat uw belastinggegevens bij de buren in de bus belanden. De online aangifte is voor velen wel nog te complex.Uiteraard zal er altijd een deel van de bevolking blijven die zijn aangifte op papier blijft invullen, bijvoorbeeld omdat ze niet met de pc omkunnen. De vraag die we ons moeten stellen is hoe je die mensen het beste kan helpen. Voor mensen die maar een vakje of vier moeten invullen, kunnen we er misschien wel voor zorgen dat ze gewoon geen aangifte hoeven in te dienen.Thomas Verbeke