Wie alleen defensieve aandelen kocht of zijn geld op zijn spaarrekening liet staan, heeft een zoveelste kans laten liggen om een deel van de zware verliezen van vorig jaar goed te maken. Nochtans was het niet zo moeilijk om een beetje rendement te behalen. Wereldwijd waren de beurzen met minstens 50% gedaald en nog nooit waren er zoveel bedrijven die onder boekwaarde noteerden. Van die bedrijven die onder boekwaarde noteerden, boekten er verschillende nog fraaie winsten in het derde en vierde kwartaal van 2008.

Met een kortetermijnrente van 0 tot 1% en een zeer lage langetermijnrente was de kans dus heel reëel dat de vrije val van de economie nabij was en de beurs daar opwaarts op zou reageren. Vooral voor cyclische aandelen! Neem daarbij nog dat er wereldwijd de komende maanden/jaren voor meer dan 2000 miljard USD infrastructuurwerken gepland zijn.

Kijk rondom u om de economie en de beurzen te begrijpen. Pas de gewone essentiële begrippen van de economie op uw beleggingen toe: vraag & aanbod en schaarste zijn sleutelbegrippen.

Volg de echte bewegingen in de wereld en observeer vooral het Oosten en China en India. In november maakte de Chinese overheid bekend dat ze 600 miljard USD in de Chinese economie zou investeren. Sinds die aankondiging is de Baltic Dry-index quasi vervijfvoudigd, begonnen de prijzen voor grondstoffen fors te stijgen en verdubbelde de olieprijs. Negeer de impact en vooral de gevolgen van een stijgende middenklasse in die groeilanden niet. Een stijgende welvaart betekent in ieder geval betere eetgewoontes. Het probleem is dat de productie van landbouwgrondstoffen jaarlijks onvoldoende stijgt om op lange termijn optimaal aan de hele wereldvraag optimaal te kunnen voldoen. Bedrijven die er kunnen voor zorgen dat de productie van landbouwgrondstoffen de komende jaren kan stijgen, zullen bij de winnaars horen. We denken vooral aan de meststoffenproducenten die de afgelopen weken afgestraft zijn omwille van problemen op korte termijn. De prijs van meststoffen was vorig jaar enorm gestegen. In combinatie met een kredietcrisis konden de boeren in bepaalde regio's hun toekomstige oogsten minder gemakkelijk of helemaal niet financieren. De vraag naar meststoffen en meer bepaald kali daalde de afgelopen maanden drastisch. Het gebruik van kali is nochtans noodzakelijk voor het verkrijgen van weelderige oogsten en dus om de geschetste productieproblematiek op te lossen.

In Europa zijn de gronden rijk en kunnen de boeren een seizoen kaligebruik overslaan, maar niet in Azië. Profiteer van die omstandigheden om aandelen zoals Potash, K+S en Rosier te kopen.

Alain Deneef

Wie alleen defensieve aandelen kocht of zijn geld op zijn spaarrekening liet staan, heeft een zoveelste kans laten liggen om een deel van de zware verliezen van vorig jaar goed te maken. Nochtans was het niet zo moeilijk om een beetje rendement te behalen. Wereldwijd waren de beurzen met minstens 50% gedaald en nog nooit waren er zoveel bedrijven die onder boekwaarde noteerden. Van die bedrijven die onder boekwaarde noteerden, boekten er verschillende nog fraaie winsten in het derde en vierde kwartaal van 2008. Met een kortetermijnrente van 0 tot 1% en een zeer lage langetermijnrente was de kans dus heel reëel dat de vrije val van de economie nabij was en de beurs daar opwaarts op zou reageren. Vooral voor cyclische aandelen! Neem daarbij nog dat er wereldwijd de komende maanden/jaren voor meer dan 2000 miljard USD infrastructuurwerken gepland zijn. Kijk rondom u om de economie en de beurzen te begrijpen. Pas de gewone essentiële begrippen van de economie op uw beleggingen toe: vraag & aanbod en schaarste zijn sleutelbegrippen.Volg de echte bewegingen in de wereld en observeer vooral het Oosten en China en India. In november maakte de Chinese overheid bekend dat ze 600 miljard USD in de Chinese economie zou investeren. Sinds die aankondiging is de Baltic Dry-index quasi vervijfvoudigd, begonnen de prijzen voor grondstoffen fors te stijgen en verdubbelde de olieprijs. Negeer de impact en vooral de gevolgen van een stijgende middenklasse in die groeilanden niet. Een stijgende welvaart betekent in ieder geval betere eetgewoontes. Het probleem is dat de productie van landbouwgrondstoffen jaarlijks onvoldoende stijgt om op lange termijn optimaal aan de hele wereldvraag optimaal te kunnen voldoen. Bedrijven die er kunnen voor zorgen dat de productie van landbouwgrondstoffen de komende jaren kan stijgen, zullen bij de winnaars horen. We denken vooral aan de meststoffenproducenten die de afgelopen weken afgestraft zijn omwille van problemen op korte termijn. De prijs van meststoffen was vorig jaar enorm gestegen. In combinatie met een kredietcrisis konden de boeren in bepaalde regio's hun toekomstige oogsten minder gemakkelijk of helemaal niet financieren. De vraag naar meststoffen en meer bepaald kali daalde de afgelopen maanden drastisch. Het gebruik van kali is nochtans noodzakelijk voor het verkrijgen van weelderige oogsten en dus om de geschetste productieproblematiek op te lossen.In Europa zijn de gronden rijk en kunnen de boeren een seizoen kaligebruik overslaan, maar niet in Azië. Profiteer van die omstandigheden om aandelen zoals Potash, K+S en Rosier te kopen.Alain Deneef