Die vraag houdt veel beleggers bezig. Ten onrechte zijn ze te zeer bezig met die korte termijn. Maar we sluiten het niet uit, want we zagen doorheen de beursgeschiedenis al vaker dat aandelenmarkten prestaties van gemiddeld meer dan 30% neerzetten in de jaren na een dramatisch slecht beursjaar en we zitten nu gemiddeld op +20%. Maar aangezien we net al gedurende anderhalve maand een heel sterke beurs hebben gekend, is de kans wat groter dat we in het begin van de herfst een adempauze zullen zien zoals in de periode midden mei - begin juli en dat we naar het einde van het jaar toe terug hoger gaan.

Echt bezighouden doet die vraag ons echter niet, want we zitten nog niet aan het einde van de rit. U zult ons dan ook niet horen vertellen dat u nu al uw aandelenposities moet beginnen afbouwen. Integendeel, als in de komende weken de aandelenkoersen weer eens wat terugvallen, biedt dat nog koopkansen voor de 'laatkomers' die de weg naar de beurs nog niet hebben teruggevonden. Wie al redelijk veel aandelen in portefeuille heeft, mag die rustig behouden. Proficiat overigens! U behoort tot een (kleine) minderheid en uw moed is de voorbije weken en maanden al flink beloond. Aandelen (en grondstoffen) zijn tot nog toe de beste beleggingen van 2009 en zal dat volgens ons nog (minstens) twaalf maanden zo blijven. Zenuwachtig worden van enkele zwakke beursdagen zullen we dus niet.

En het bijzonder matige economisch herstel dan? Dat zit er inderdaad aan te komen, maar de bedrijven zijn daarop voorbereid. Nooit eerder hebben ze zo snel en zo drastisch in de kosten gesnoeid. Want wat is de winst van een bedrijf? Simpel, het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven. De inkomsten zijn brutaal gedaald, maar dat zijn de kosten intussen ook. Kijk naar Deceuninck in het tweede kwartaal. We snappen niet waarom beleggers het aandeel kopen en zoveel hoger sturen zolang ze niet de voorwaarden kennen van de zeer zware kapitaalverhoging die er weldra aankomt. Maar hoed af voor het (nieuwe) management dat erin geslaagd is om bij een zowat 20% lagere omzet toch een beter resultaat te halen!

Een beetje hogere omzet zal het resultaat van de bedrijven in 2010 dan ook flink verbeteren. Bovendien brengen vastrentende beleggingen, zeker die op korte termijn, nauwelijks iets op. En dat zal nog wel even zo blijven. Er zal het komende jaar dan ook steeds meer geld geleidelijk naar de beurs terugkeren.

Danny Reweghs

Die vraag houdt veel beleggers bezig. Ten onrechte zijn ze te zeer bezig met die korte termijn. Maar we sluiten het niet uit, want we zagen doorheen de beursgeschiedenis al vaker dat aandelenmarkten prestaties van gemiddeld meer dan 30% neerzetten in de jaren na een dramatisch slecht beursjaar en we zitten nu gemiddeld op +20%. Maar aangezien we net al gedurende anderhalve maand een heel sterke beurs hebben gekend, is de kans wat groter dat we in het begin van de herfst een adempauze zullen zien zoals in de periode midden mei - begin juli en dat we naar het einde van het jaar toe terug hoger gaan. Echt bezighouden doet die vraag ons echter niet, want we zitten nog niet aan het einde van de rit. U zult ons dan ook niet horen vertellen dat u nu al uw aandelenposities moet beginnen afbouwen. Integendeel, als in de komende weken de aandelenkoersen weer eens wat terugvallen, biedt dat nog koopkansen voor de 'laatkomers' die de weg naar de beurs nog niet hebben teruggevonden. Wie al redelijk veel aandelen in portefeuille heeft, mag die rustig behouden. Proficiat overigens! U behoort tot een (kleine) minderheid en uw moed is de voorbije weken en maanden al flink beloond. Aandelen (en grondstoffen) zijn tot nog toe de beste beleggingen van 2009 en zal dat volgens ons nog (minstens) twaalf maanden zo blijven. Zenuwachtig worden van enkele zwakke beursdagen zullen we dus niet. En het bijzonder matige economisch herstel dan? Dat zit er inderdaad aan te komen, maar de bedrijven zijn daarop voorbereid. Nooit eerder hebben ze zo snel en zo drastisch in de kosten gesnoeid. Want wat is de winst van een bedrijf? Simpel, het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven. De inkomsten zijn brutaal gedaald, maar dat zijn de kosten intussen ook. Kijk naar Deceuninck in het tweede kwartaal. We snappen niet waarom beleggers het aandeel kopen en zoveel hoger sturen zolang ze niet de voorwaarden kennen van de zeer zware kapitaalverhoging die er weldra aankomt. Maar hoed af voor het (nieuwe) management dat erin geslaagd is om bij een zowat 20% lagere omzet toch een beter resultaat te halen! Een beetje hogere omzet zal het resultaat van de bedrijven in 2010 dan ook flink verbeteren. Bovendien brengen vastrentende beleggingen, zeker die op korte termijn, nauwelijks iets op. En dat zal nog wel even zo blijven. Er zal het komende jaar dan ook steeds meer geld geleidelijk naar de beurs terugkeren. Danny Reweghs