Vorige week verraste de Indiaanse centrale bank van voorzitter en bekend econoom Raghuram Rajan de financiële markten met een tweede renteverlaging sinds begin 2015. De Indiaanse referentierente werd met 25 basispunten (0,25%) verlaagd tot 7,5%. Reeds meer dan een dozijn centrale banken hebben sinds het jaarbegin hun monetaire politiek versoepeld. En de derde grootste economie van Azië (na China en Japan) heeft nog een van de hoogste rentestanden in de wereld.

Aan het begin van de maand had de Indiaanse regering de begroting voor dit jaar voorgesteld. Daar was naar uitgekeken en de markt reageerde positief op het feit dat het budget voor infrastructuurwerken met 700 miljard Indische rupiah (INR; 11,3 miljard USD) wordt opgetrokken. Ook al betekent dat het begrotingstekort hoger zal uitkomen dan algemeen verwacht.

Populaire Modi

Want de erbarmelijke infrastructuur is een van de hoofdoorzaken om te verklaren waarom de republiek India het afgelopen decennium de hooggespannen groeiverwachtingen niet heeft weten in te lossen. Maar sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi, van de hindoe-nationalistische partij BJP, is de houding ten aanzien van India verbeterd. De groeiverwachtingen zijn verhoogd voor dit 'subcontinent' met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners. De verwachting is dat vanaf 2017 of 2018 India sterker zal gaan groeien dan China. Al blijft het wachten op de uitvoering van noodzakelijke hervormingen inzake arbeidsmarkt, energie en grond.

Mooie beursklim

De Indiaanse beurzen hebben in elk geval erg goed gereageerd op de komst van Modi, van wie ze verandering verwachten. De CNX Nifty, de leidende index voor de grote bedrijven, klom het afgelopen jaar met 40%. We mogen dan ook spreken van de start van een nieuwe 'stierenmarkt' (beurshausse; opgaande beurstendens) met als basis een lage waardering, een ommekeer in de economische cyclus en vooral verandering in het politiek leiderschap. Het herstel van de winstgroei moet zich in de loop van dit jaar manifesteren.

Tenslotte bevonden de bedrijfswinsten in 2014 in termen van het bruto binnenlands product (bbp) met 3,3% op het laagste peil sinds 2003. Zowel voor dit als volgend jaar gaat de analistenconsensus uit van 10 tot 15% groei van de bedrijfswinsten. Alleen heeft de Indiaanse beurs sinds de overwinning geen enkele correctie van 10% of meer ondergaan. Zo'n terugval moeten we in de loop van het jaar dus wel verwachten.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het omvangrijke potentieel op (zeer) lange termijn te bespelen. Zo is er het op NYSE genoteerde gesloten landenfonds India Fund (29,2 USD; ticker IFN; 8% onderwaardering tov NAV; ISIN-code US4540891037). Daarnaast zijn er onder meer de trackers db x-trackers MSCI India ETF (Deutsche Bank; beurs van Frankfurt; 11,2 EUR; ISIN-code LU14695187) en Lyxor UCITS ETF MSCI India (beurs van Parijs; 16,7 EUR; ISIN-code FR0010361683).

Vorige week verraste de Indiaanse centrale bank van voorzitter en bekend econoom Raghuram Rajan de financiële markten met een tweede renteverlaging sinds begin 2015. De Indiaanse referentierente werd met 25 basispunten (0,25%) verlaagd tot 7,5%. Reeds meer dan een dozijn centrale banken hebben sinds het jaarbegin hun monetaire politiek versoepeld. En de derde grootste economie van Azië (na China en Japan) heeft nog een van de hoogste rentestanden in de wereld. Aan het begin van de maand had de Indiaanse regering de begroting voor dit jaar voorgesteld. Daar was naar uitgekeken en de markt reageerde positief op het feit dat het budget voor infrastructuurwerken met 700 miljard Indische rupiah (INR; 11,3 miljard USD) wordt opgetrokken. Ook al betekent dat het begrotingstekort hoger zal uitkomen dan algemeen verwacht. Want de erbarmelijke infrastructuur is een van de hoofdoorzaken om te verklaren waarom de republiek India het afgelopen decennium de hooggespannen groeiverwachtingen niet heeft weten in te lossen. Maar sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi, van de hindoe-nationalistische partij BJP, is de houding ten aanzien van India verbeterd. De groeiverwachtingen zijn verhoogd voor dit 'subcontinent' met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners. De verwachting is dat vanaf 2017 of 2018 India sterker zal gaan groeien dan China. Al blijft het wachten op de uitvoering van noodzakelijke hervormingen inzake arbeidsmarkt, energie en grond. De Indiaanse beurzen hebben in elk geval erg goed gereageerd op de komst van Modi, van wie ze verandering verwachten. De CNX Nifty, de leidende index voor de grote bedrijven, klom het afgelopen jaar met 40%. We mogen dan ook spreken van de start van een nieuwe 'stierenmarkt' (beurshausse; opgaande beurstendens) met als basis een lage waardering, een ommekeer in de economische cyclus en vooral verandering in het politiek leiderschap. Het herstel van de winstgroei moet zich in de loop van dit jaar manifesteren. Tenslotte bevonden de bedrijfswinsten in 2014 in termen van het bruto binnenlands product (bbp) met 3,3% op het laagste peil sinds 2003. Zowel voor dit als volgend jaar gaat de analistenconsensus uit van 10 tot 15% groei van de bedrijfswinsten. Alleen heeft de Indiaanse beurs sinds de overwinning geen enkele correctie van 10% of meer ondergaan. Zo'n terugval moeten we in de loop van het jaar dus wel verwachten.Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het omvangrijke potentieel op (zeer) lange termijn te bespelen. Zo is er het op NYSE genoteerde gesloten landenfonds India Fund (29,2 USD; ticker IFN; 8% onderwaardering tov NAV; ISIN-code US4540891037). Daarnaast zijn er onder meer de trackers db x-trackers MSCI India ETF (Deutsche Bank; beurs van Frankfurt; 11,2 EUR; ISIN-code LU14695187) en Lyxor UCITS ETF MSCI India (beurs van Parijs; 16,7 EUR; ISIN-code FR0010361683).