Ik vind mijn waterfactuur te hoog. Hoe kan ik daar iets aan doen?
Uit een kraan komt 12 liter water per minuut en het debiet van een douche bedraagt 20 liter per minuut. Een oplossing om uw waterfactuur te verlagen, is dat debiet te beperken. Dat kunt u doen met een waterbesparende perlator. Die vermengt het water met lucht, zodat het debiet daalt tot 4 à 8 liter per minuut, zonder dat u comfort verliest. Of installeer een spaardouchekop. U verbruikt daarmee 12 liter per minuut, zonder dat u het verschil merkt.

Een voorbeeld: de leden van een gezin van vier personen nemen elke dag een douche van drie minuten. Met een debiet van 20 liter per minuut verbruikt dat gezin 87,6 kubieke meter water per jaar. Tegen een gemiddelde prijs van 4,25 euro per kubieke meter loopt de jaarlijkse factuur van het gezin op tot 372,3 euro, alleen al voor de douche.

Door het debiet van de douche te beperken tot 12 liter per minuut, verbruikt dit gezin slechts 52,56 kubieke meter water per jaar. De waterfactuur bedraagt dan 223,38 euro. Door een spaardouchekop van 20 à 25 euro aan te schaffen, bespaart het gezin dus 148,92 euro per jaar. Er zijn maar weinig investeringen die zo veel rendement opleveren.

Ik vind mijn waterfactuur te hoog. Hoe kan ik daar iets aan doen? Uit een kraan komt 12 liter water per minuut en het debiet van een douche bedraagt 20 liter per minuut. Een oplossing om uw waterfactuur te verlagen, is dat debiet te beperken. Dat kunt u doen met een waterbesparende perlator. Die vermengt het water met lucht, zodat het debiet daalt tot 4 à 8 liter per minuut, zonder dat u comfort verliest. Of installeer een spaardouchekop. U verbruikt daarmee 12 liter per minuut, zonder dat u het verschil merkt. Een voorbeeld: de leden van een gezin van vier personen nemen elke dag een douche van drie minuten. Met een debiet van 20 liter per minuut verbruikt dat gezin 87,6 kubieke meter water per jaar. Tegen een gemiddelde prijs van 4,25 euro per kubieke meter loopt de jaarlijkse factuur van het gezin op tot 372,3 euro, alleen al voor de douche. Door het debiet van de douche te beperken tot 12 liter per minuut, verbruikt dit gezin slechts 52,56 kubieke meter water per jaar. De waterfactuur bedraagt dan 223,38 euro. Door een spaardouchekop van 20 à 25 euro aan te schaffen, bespaart het gezin dus 148,92 euro per jaar. Er zijn maar weinig investeringen die zo veel rendement opleveren.