Kies je voor een eenmalige kapitaaluitkering of voor een maandelijkse rente. Wat is de beste optie?

Alleen in het extreme geval dat u helemaal niet met geld kunt omgaan en er nog nooit in bent geslaagd één euro opzij te zetten, is het interessant uw groepsverzekering op te vragen in de vorm van een maandelijkse rente.

Door te kiezen voor zo'n maandelijkse uitkering, doet u eigenlijk afstand van het volledige kapitaal dat u hebt opgebouwd met uw groepsverzekering. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Overlijdt u in het eerste jaar na uw pensionering, dan blijven uw erfgenamen met lege handen achter, tenzij u kiest voor een rente die op uw erfgenamen wordt overgedragen.

De eenvoudigste en financieel interessantste oplossing is de groepsverzekering in één keer op te vragen. In dat geval kunt u echter het beste wachten tot uw 65ste verjaardag. Voor die dag zult u een belasting van 16,5 à 20 procent moeten afdragen op de premies die uw werkgever heeft gestort. Na uw 65ste bedraagt die belasting nog slechts 10 procent. Een beetje geduld kan dus lonen.

Kies je voor een eenmalige kapitaaluitkering of voor een maandelijkse rente. Wat is de beste optie? Alleen in het extreme geval dat u helemaal niet met geld kunt omgaan en er nog nooit in bent geslaagd één euro opzij te zetten, is het interessant uw groepsverzekering op te vragen in de vorm van een maandelijkse rente. Door te kiezen voor zo'n maandelijkse uitkering, doet u eigenlijk afstand van het volledige kapitaal dat u hebt opgebouwd met uw groepsverzekering. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Overlijdt u in het eerste jaar na uw pensionering, dan blijven uw erfgenamen met lege handen achter, tenzij u kiest voor een rente die op uw erfgenamen wordt overgedragen. De eenvoudigste en financieel interessantste oplossing is de groepsverzekering in één keer op te vragen. In dat geval kunt u echter het beste wachten tot uw 65ste verjaardag. Voor die dag zult u een belasting van 16,5 à 20 procent moeten afdragen op de premies die uw werkgever heeft gestort. Na uw 65ste bedraagt die belasting nog slechts 10 procent. Een beetje geduld kan dus lonen.