De markten worstelen met de dieptepunten van november en daalden de jongste weken wereldwijd vrij fors. Op enkele uitzonderingen na, aangezien de Chinese (+20%) en Braziliaanse beurzen (+10%) ondertussen flink hoger noteren dan op 1 januari.
Maar de grote winnaars van de afgelopen weken zijn ongetwijfeld de goudbeleggers.

Of u nu een paar muntstukken bezit, goudstaven of goudmijnaandelen, doet er niet toe. Terwijl de meeste beurzen al sinds Nieuwjaar tussen 15 en 20% verloren, hebt u met alles wat met goud te maken heeft, meer dan waarschijnlijk fraaie winsten geboekt.

Deze glansprestatie is terecht. Met de huidige wereldwijde onzekerheid op de financiële markten zijn de beleggers immers voor de komende maanden op zoek naar veilige havens. Met alle maatregelen die de overheden genomen hebben om de economische groei te herstellen, zijn de schulden van meerdere landen excessief toegenomen. In deze context kan de euro noch de Amerikaanse dollar de rol van sterke vluchthaven op zich nemen, aangezien er sprake is van twee zwakke munten. Het gebrek aan alternatief doet de beleggers naar goud vluchten. De stijging van goud zal mogelijk langer duren dan verwacht. Al de relanceplannen in de wereld die gelanceerd zijn om een deflatie en/of depressie zoals in de jaren '30 te vermijden, zullen op termijn inflatoir werken.
Goud en inflatie gaan hand in hand, zodat wanneer de inflatie (over twee tot drie jaar) weer zal aantrekken, de goudprijzen logischerwijze verder zouden moeten stijgen.

Omdat wij in het opwaartse (langetermijn)potentieel van goud geloven, hebben we deze week een uitgebreid coververhaal over dit edelmetaal.

De onzekerheid op de financiële markten mag echter uw appetijt naar aandelen niet helemaal doen verdwijnen. Vooral niet nu de beurzen sinds hun toppen al 60 tot 70% verloren. Het is vandaag te laat om te panikeren, dat had men twee jaar geleden moeten doen, toen bijna iedereen unaniem positief was voor de financiële markten. Nu instappen vergt enkel wat moed, want de nervositeit zal de komende maanden slechts druppelsgewijs afnemen. Zolang de sfeer rond de banken grimmig blijft, is er geen sprake van een structureel herstel. Maar de bodem is dichterbij dan velen durven vermoeden. Een mix van gedeeltelijke nationalisatie, de oprichting en vooral de concrete uitwerking van bad banken waarin toxische activa worden geparkeerd, moeten soelaas brengen en vooral het vertrouwen herstellen. Vertrouwen en hoop zijn de sleutels van het herstel, maar er is een flinke portie geduld voor nodig. De maatregelen die de VS genomen hebben, zullen slechts vanaf 2010 tastbaar zijn. Als belegger moet u echter zes tot negen maanden anticiperen. Anders riskeert u de rally te missen. En met een markt die als het warde in de liquiditeiten zwemt en te vergelijken is met drie vierde van de hele Amerikaanse beurskapitalisatie, kan een herstelbeweging heel heftig zijn.

Alain Deneef

De markten worstelen met de dieptepunten van november en daalden de jongste weken wereldwijd vrij fors. Op enkele uitzonderingen na, aangezien de Chinese (+20%) en Braziliaanse beurzen (+10%) ondertussen flink hoger noteren dan op 1 januari. Maar de grote winnaars van de afgelopen weken zijn ongetwijfeld de goudbeleggers. Of u nu een paar muntstukken bezit, goudstaven of goudmijnaandelen, doet er niet toe. Terwijl de meeste beurzen al sinds Nieuwjaar tussen 15 en 20% verloren, hebt u met alles wat met goud te maken heeft, meer dan waarschijnlijk fraaie winsten geboekt. Deze glansprestatie is terecht. Met de huidige wereldwijde onzekerheid op de financiële markten zijn de beleggers immers voor de komende maanden op zoek naar veilige havens. Met alle maatregelen die de overheden genomen hebben om de economische groei te herstellen, zijn de schulden van meerdere landen excessief toegenomen. In deze context kan de euro noch de Amerikaanse dollar de rol van sterke vluchthaven op zich nemen, aangezien er sprake is van twee zwakke munten. Het gebrek aan alternatief doet de beleggers naar goud vluchten. De stijging van goud zal mogelijk langer duren dan verwacht. Al de relanceplannen in de wereld die gelanceerd zijn om een deflatie en/of depressie zoals in de jaren '30 te vermijden, zullen op termijn inflatoir werken. Goud en inflatie gaan hand in hand, zodat wanneer de inflatie (over twee tot drie jaar) weer zal aantrekken, de goudprijzen logischerwijze verder zouden moeten stijgen. Omdat wij in het opwaartse (langetermijn)potentieel van goud geloven, hebben we deze week een uitgebreid coververhaal over dit edelmetaal. De onzekerheid op de financiële markten mag echter uw appetijt naar aandelen niet helemaal doen verdwijnen. Vooral niet nu de beurzen sinds hun toppen al 60 tot 70% verloren. Het is vandaag te laat om te panikeren, dat had men twee jaar geleden moeten doen, toen bijna iedereen unaniem positief was voor de financiële markten. Nu instappen vergt enkel wat moed, want de nervositeit zal de komende maanden slechts druppelsgewijs afnemen. Zolang de sfeer rond de banken grimmig blijft, is er geen sprake van een structureel herstel. Maar de bodem is dichterbij dan velen durven vermoeden. Een mix van gedeeltelijke nationalisatie, de oprichting en vooral de concrete uitwerking van bad banken waarin toxische activa worden geparkeerd, moeten soelaas brengen en vooral het vertrouwen herstellen. Vertrouwen en hoop zijn de sleutels van het herstel, maar er is een flinke portie geduld voor nodig. De maatregelen die de VS genomen hebben, zullen slechts vanaf 2010 tastbaar zijn. Als belegger moet u echter zes tot negen maanden anticiperen. Anders riskeert u de rally te missen. En met een markt die als het warde in de liquiditeiten zwemt en te vergelijken is met drie vierde van de hele Amerikaanse beurskapitalisatie, kan een herstelbeweging heel heftig zijn. Alain Deneef