Trouwen doen we nog altijd uit liefde. Maar een huwelijk biedt ook financiële voordelen, zeker als het over erven en schenken gaat. Het nieuwe erfrecht geeft meer vrijheid om de volledige erfenis toe te kennen aan de langstlevende partner.
Sinds begin september is er een nieuw erfrecht. Het goede nieuws is dat u meer vrijheid krijgt. Het slechte nieuws is dat giften uit het verleden of een testament opnieuw aan de wet getoetst moeten worden.
Het Waals Gewest heeft de belasting op schenkingen van vastgoed verlaagd. Het volgt het voorbeeld van Vlaanderen en Brussel. De notarissen voorspellen dat schenkingen van onroerende goederen de komende maanden weer erg op gang zullen komen.
Meer dan 90 procent van de schenkingen en bankgiften aan de kinderen zijn een voorschot op de erfenis. Na het overlijden van de schenker moeten die dus 'verrekend' worden. Maar hoe zit dat fiscaal? Moet er toch nog erfbelasting op betaald worden?
Sinds 1 september zijn erfovereenkomsten mogelijk. Vaak wordt daarin verwezen naar vroegere schenkingen die u dan kunt afkopen. Hoe gaat u het best te werk?
Wie sinds 1 september erft, heeft in Vlaanderen een jaar de tijd om een deel van de erfenis gratis door te geven aan zijn kinderen. Wat zijn de speregels? En is er een beter alternatief?
Door het nieuwe huwelijksvermogensrecht dat op 1 september van kracht werd, vervallen schenkingen tussen echtgenoten niet meer automatisch bij een echtscheiding. Is het nog mogelijk een schenking na de echtscheiding te herroepen?
Sinds 1 september geniet de langstlevende partner in Vlaanderen een vrijstelling van 50.000 euro op roerende goederen die zij of hij erft. Wat betekent dat concreet en hoe optimaliseert u dat op een eenvoudige manier?
Naar aanleiding van het nieuwe jaar, selecteerde MoneyTalk de artikels die in 2018 het meest in de smaak vielen bij de lezers. Herlees hier het stuk dat in maart vorig jaar verscheen over de verlaging van de erfbelasting.