De prijsdalingen zijn niet gering. Het verschil loopt in sommige gevallen op tot 50 of 60 procent, is sommige uitzonderlijke gevallen zelfs 70 procent.

Zowat alle soorten van medicijnen zijn betrokken: chronische behandelingen voor diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk, astma of osteoporose, maar ook vaccins, de anticonceptiepil en diverse soorten antibiotica. De regering legt de prijsdalingen op aan de farmaceutische sector.

Tijdens de begrotingsgesprekken vorig jaar werd afgesproken dat de bedrijven hun prijzen over de hele lijn met 1,95 procent moesten verlagen. De dalingen waren echter uitgebreider nadat de prijzen werden vergeleken met die in het buitenland. De farmaceutische sector reageerde vrij fors en de onderhandelingen verliepen dan ook niet sereen.

Volgens Onkelinx is hun houding begrijpelijk, maar wordt toch getracht alles in consensus te doen. "Er staat ook wat tegenover: we drukken de prijzen maar ondersteunen de bedrijven ook in hun onderzoek. De farmataks, een fiscaal gunstregime voor de sector, bekomt dat de Belgische farma-industrie internationaal hoog aangeschreven staat. De prijsdalingen starten met ingang van 1 april, en voor de patiënten leveren zij een totale besparing van zowat 10 miljoen euro op. Ook de overheid doet er haar voordeel mee: de meeropbrengst voor de sociale zekerheid beloopt volgens Onkelinx bijna 90 miljoen euro. (Belga)

De prijsdalingen zijn niet gering. Het verschil loopt in sommige gevallen op tot 50 of 60 procent, is sommige uitzonderlijke gevallen zelfs 70 procent.Zowat alle soorten van medicijnen zijn betrokken: chronische behandelingen voor diabetes, cholesterol, hoge bloeddruk, astma of osteoporose, maar ook vaccins, de anticonceptiepil en diverse soorten antibiotica. De regering legt de prijsdalingen op aan de farmaceutische sector. Tijdens de begrotingsgesprekken vorig jaar werd afgesproken dat de bedrijven hun prijzen over de hele lijn met 1,95 procent moesten verlagen. De dalingen waren echter uitgebreider nadat de prijzen werden vergeleken met die in het buitenland. De farmaceutische sector reageerde vrij fors en de onderhandelingen verliepen dan ook niet sereen. Volgens Onkelinx is hun houding begrijpelijk, maar wordt toch getracht alles in consensus te doen. "Er staat ook wat tegenover: we drukken de prijzen maar ondersteunen de bedrijven ook in hun onderzoek. De farmataks, een fiscaal gunstregime voor de sector, bekomt dat de Belgische farma-industrie internationaal hoog aangeschreven staat. De prijsdalingen starten met ingang van 1 april, en voor de patiënten leveren zij een totale besparing van zowat 10 miljoen euro op. Ook de overheid doet er haar voordeel mee: de meeropbrengst voor de sociale zekerheid beloopt volgens Onkelinx bijna 90 miljoen euro. (Belga)