Sombere begrippen als 'jobless recovery' (economisch herstel zonder extra jobs) waren dan ook niet uit de lucht. Want geen jobcreatie betekent ook geen opmars in de consumptiebestedingen. Wie negatief of voorzichtig blijft met betrekking tot de aandelenmarkten, vindt dus genoeg stof in de Amerikaanse situatie, die de komende jaren vanzelfsprekend niet spectaculair zal verbeteren. Het uitzweten van de overdrijvingen zal wel degelijk vijf tot tien jaar vergen. Het feit dat de Amerikanen opnieuw gaan sparen, is precies een belangrijk element in de gezondmaking van tot nader order de grootste en dus belangrijkste economie van de wereld. En als het zal blijven regenen in de States, dan zal het ook minstens blijven druppelen in Europa.

Herzien we daarom onze positieve houding voor de beurzen? Neen, we blijven bij onze analyse dat de markten de zomerperiode gebruiken om de initiële stijging te verwerken, om daarna een verlengstuk aan de herstelbeweging te breien. Het terechte pessimisme over de Amerikaanse economie wordt in alle rapporten van strategisten en analyses in de media voldoende belicht. Bijgevolg zit die zwartgallige toestand ook verrekend in de huidige koersen. We wijzen er nog een keer op dat alle beursindices zich ver onder de (piek)niveaus (de Bel-20 bijvoorbeeld noteert afgerond 60% onder zijn piek van 2007) van twee jaar geleden bevinden en vaak op het niveau van tien jaar geleden staan. Bovendien balanceren we het negativisme rond Amerika met een positieve blik op de opkomende landen. Hun groei is gezakt doordat een belangrijk stuk export naar de States en West-Europa is weg gevallen. Maar daar eindigt hun verhaal niet. Het verhaal van China & Co wordt geleidelijk meer een verhaal van interne groei door een groeiende middenklasse.

Grijp dan ook die (nieuwe) kans! Te oordelen naar de historische recordbedragen op spaarboekjes, kasbons ... zijn er nog maar weinig spaarders/beleggers die al 'zwaar' in aandelen belegd zijn. Er wordt opnieuw een kans geboden aan wie in maart of april nog niet durfde de aandelenposities uitbreiden. Zo kunnen ze alsnog de eerstvolgende maanden en jaren deftige rendementen op hun vermogen halen.

Onze tactiek blijft: 'buy the dips'. Elke correctie van enige omvang biedt met andere woorden opnieuw een kans om toe te slaan. Wie vandaag durft aandelen te kopen, zal morgen en overmorgen beloond worden!

Danny Reweghs

Sombere begrippen als 'jobless recovery' (economisch herstel zonder extra jobs) waren dan ook niet uit de lucht. Want geen jobcreatie betekent ook geen opmars in de consumptiebestedingen. Wie negatief of voorzichtig blijft met betrekking tot de aandelenmarkten, vindt dus genoeg stof in de Amerikaanse situatie, die de komende jaren vanzelfsprekend niet spectaculair zal verbeteren. Het uitzweten van de overdrijvingen zal wel degelijk vijf tot tien jaar vergen. Het feit dat de Amerikanen opnieuw gaan sparen, is precies een belangrijk element in de gezondmaking van tot nader order de grootste en dus belangrijkste economie van de wereld. En als het zal blijven regenen in de States, dan zal het ook minstens blijven druppelen in Europa. Herzien we daarom onze positieve houding voor de beurzen? Neen, we blijven bij onze analyse dat de markten de zomerperiode gebruiken om de initiële stijging te verwerken, om daarna een verlengstuk aan de herstelbeweging te breien. Het terechte pessimisme over de Amerikaanse economie wordt in alle rapporten van strategisten en analyses in de media voldoende belicht. Bijgevolg zit die zwartgallige toestand ook verrekend in de huidige koersen. We wijzen er nog een keer op dat alle beursindices zich ver onder de (piek)niveaus (de Bel-20 bijvoorbeeld noteert afgerond 60% onder zijn piek van 2007) van twee jaar geleden bevinden en vaak op het niveau van tien jaar geleden staan. Bovendien balanceren we het negativisme rond Amerika met een positieve blik op de opkomende landen. Hun groei is gezakt doordat een belangrijk stuk export naar de States en West-Europa is weg gevallen. Maar daar eindigt hun verhaal niet. Het verhaal van China & Co wordt geleidelijk meer een verhaal van interne groei door een groeiende middenklasse. Grijp dan ook die (nieuwe) kans! Te oordelen naar de historische recordbedragen op spaarboekjes, kasbons ... zijn er nog maar weinig spaarders/beleggers die al 'zwaar' in aandelen belegd zijn. Er wordt opnieuw een kans geboden aan wie in maart of april nog niet durfde de aandelenposities uitbreiden. Zo kunnen ze alsnog de eerstvolgende maanden en jaren deftige rendementen op hun vermogen halen. Onze tactiek blijft: 'buy the dips'. Elke correctie van enige omvang biedt met andere woorden opnieuw een kans om toe te slaan. Wie vandaag durft aandelen te kopen, zal morgen en overmorgen beloond worden!Danny Reweghs