Wat we in 2008 allemaal meegemaakt hebben op de financiële markten, zullen we nu niet herhalen, maar één ding staat vast: de schade was oneindig. De meeste beurzen wereldwijd kregen de grootste dreun ooit.

Een van de beste eigenschappen van de financiële markten is echter hun anticiperende waarde. De beurzen en obligatiemarkten zijn immers al eind 2007 - begin 2008 zwaar beginnen terugvallen, al lang voor het duidelijk werd dat de economie de grootste teruggang zou kennen sinds de jaren '30. Het bloedbad van vorig jaar was met andere woorden niets anders dan de vertaling of weergave van wat we vandaag allemaal aan slecht nieuws (recessie, werkloosheid, sociale onrust) krijgen voorgeschoteld.
Maar anticiperen kan ook in de andere richting. We zijn enerzijds uiteraard niet naïef en ontkennen niet dat twee belangrijke regio's (VS, Europa) in een zware crisis verzeild zijn, anderzijds mogen we niet blind zijn voor de toenemende positieve signalen.

De economie is niet meer in zware val. Het consumentenvertrouwen in de VS en Europa probeert zelfs vanuit heel lage niveaus recht te kruipen. Ook zien we de eerste bemoedigende signalen (cfr. de uitspraken van Warren Buffett tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering) en cijfers voor het Amerikaanse vastgoed. Als we met al die elementen rekening houden, is het vrij logisch dat de beurzen sinds begin maart een stevige rally lieten optekenen. Het feit dat het ergste leed achter de rug is, moet voldoende zijn om de komende twaalf tot achttien maanden de herstelrally verder te zetten en de fikse onderwaardering bij veel bedrijven verder weg te werken. Maar verder dan anderhalf jaar onze nek uitsteken, is in de huidige omstandigheden al heel ambitieus. Dat de wereldeconomie vanuit de huidige niveaus (wereldwijde krimp van 1,3% in 2009) bijna alleen maar kan herstellen, is met een quasi-nulrente voor de meeste westerse economieën, geplande infrastructuurwerken van 2000 miljard USD in de hele wereld en de zware ontsporing van talrijke begrotingen een evidentie. Maar de retorische vraag wie dat op termijn allemaal zal terugbetalen en of al die maatregelen niet tot inflatie zullen leiden, zal vanaf eind 2010 of begin 2011 meer dan waarschijnlijk het sentiment op de markten bepalen. In afwachting raden we u aan om volop van het mooie beursweer te profiteren, maar neem toch voor de voorzichtigheid liefst een goudkleurig regenjasje mee. Fysiek goud blijft een must voor elk goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille.

Alain Deneef

Wat we in 2008 allemaal meegemaakt hebben op de financiële markten, zullen we nu niet herhalen, maar één ding staat vast: de schade was oneindig. De meeste beurzen wereldwijd kregen de grootste dreun ooit. Een van de beste eigenschappen van de financiële markten is echter hun anticiperende waarde. De beurzen en obligatiemarkten zijn immers al eind 2007 - begin 2008 zwaar beginnen terugvallen, al lang voor het duidelijk werd dat de economie de grootste teruggang zou kennen sinds de jaren '30. Het bloedbad van vorig jaar was met andere woorden niets anders dan de vertaling of weergave van wat we vandaag allemaal aan slecht nieuws (recessie, werkloosheid, sociale onrust) krijgen voorgeschoteld. Maar anticiperen kan ook in de andere richting. We zijn enerzijds uiteraard niet naïef en ontkennen niet dat twee belangrijke regio's (VS, Europa) in een zware crisis verzeild zijn, anderzijds mogen we niet blind zijn voor de toenemende positieve signalen. De economie is niet meer in zware val. Het consumentenvertrouwen in de VS en Europa probeert zelfs vanuit heel lage niveaus recht te kruipen. Ook zien we de eerste bemoedigende signalen (cfr. de uitspraken van Warren Buffett tijdens de jaarlijkse aandeelhoudervergadering) en cijfers voor het Amerikaanse vastgoed. Als we met al die elementen rekening houden, is het vrij logisch dat de beurzen sinds begin maart een stevige rally lieten optekenen. Het feit dat het ergste leed achter de rug is, moet voldoende zijn om de komende twaalf tot achttien maanden de herstelrally verder te zetten en de fikse onderwaardering bij veel bedrijven verder weg te werken. Maar verder dan anderhalf jaar onze nek uitsteken, is in de huidige omstandigheden al heel ambitieus. Dat de wereldeconomie vanuit de huidige niveaus (wereldwijde krimp van 1,3% in 2009) bijna alleen maar kan herstellen, is met een quasi-nulrente voor de meeste westerse economieën, geplande infrastructuurwerken van 2000 miljard USD in de hele wereld en de zware ontsporing van talrijke begrotingen een evidentie. Maar de retorische vraag wie dat op termijn allemaal zal terugbetalen en of al die maatregelen niet tot inflatie zullen leiden, zal vanaf eind 2010 of begin 2011 meer dan waarschijnlijk het sentiment op de markten bepalen. In afwachting raden we u aan om volop van het mooie beursweer te profiteren, maar neem toch voor de voorzichtigheid liefst een goudkleurig regenjasje mee. Fysiek goud blijft een must voor elk goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille. Alain Deneef