Maar vergeet ook niet dat er nog steeds een massa geld aan de zijlijn staat. Elke correctie zal dan ook als een nieuwe kans aangegrepen worden door wie de voorbije maanden bang is blijven afwachten.

Voor dat laatste kunnen we nog enigszins begrip opbrengen, al hebt u vele maanden lang kunnen lezen dat het zeker niet onze keuze was. Maar wat helemaal onverstandig is, omdat de korte rente zo laag is, is zijn geld voor lange tijd - vijf jaar of meer - vast te zetten tegen een wat hogere rente (circa 4%). We komen uit enkele decennia waarin geld alsmaar goedkoper is geworden. Leningen werden alsmaar gemakkelijker en haast nog zonder marge verleend. De consumptie werd aangemoedigd, het sparen de facto 'bestraft'. De financiële crisis die we het voorbije jaar hebben doorgemaakt, was de climax van die beweging. Er komt een einde aan meerdere decennia van desinflatie. We staan dan ook voor een langdurige berenmarkt (baissemarkt, dalende tendens) voor obligaties.

Om een in elkaar klappen van de economie en het financiële systeem te vermijden, werd het geld door de centrale bankiers gratis gemaakt ('nulrente') en is er sprake van een massale, gigantische schuldcreatie. Zelfs als binnen enkele jaren de Amerikaanse economie weer stevig zou groeien (3 à 4% per jaar) - een scenario waarin we niet geloven -zal de Amerikaanse staatsschuld zeker nog tien jaar stijgen en opnieuw het niveau bereiken in de buurt van het historische record van net na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien heeft de Federal Reserve haar eigen balans opgeblazen in de bestrijding van de crisis. Die twee elementen en de structurele problemen van de Amerikaanse economie (gezinnen moeten terug sparen om de schulden af te bouwen) maken het weinig waarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale bank met de nodige hardnekkigheid een stijging van het prijzenpeil te lijf zal gaan. Ze zal eerder een nieuwe recessie willen vermijden. Het tolereren van meer inflatie ligt dan ook voor ons, te meer daar we recent aan den lijve hebben ondervonden dat jaren van zeer lage inflatie ook niet zaligmakend zijn. Vele jaren van lage inflatie en gemakkelijk geld stimuleerden immers het nemen van (overmatige) risico's, overconsumptie en ontmoedigden het sparen.

Koop dan ook geen obligaties meer met looptijden van vijf jaar en langer. Opteer bij obligaties eerder voor TIPS (inflatiegebonden obligaties). Vergeet bovendien niet uw goudbeleggingen geleidelijk aan op te voeren als bescherming tegen inflatie, maar ook tegen de enorme schuldenopbouw van de westerse overheden. Die enorme schuldenbergen verzwakken de westerse munten. Zowel de euro als de dollar zien we de komende vijf jaar zwak presteren tegenover het gele metaal.

Danny Reweghs

Maar vergeet ook niet dat er nog steeds een massa geld aan de zijlijn staat. Elke correctie zal dan ook als een nieuwe kans aangegrepen worden door wie de voorbije maanden bang is blijven afwachten. Voor dat laatste kunnen we nog enigszins begrip opbrengen, al hebt u vele maanden lang kunnen lezen dat het zeker niet onze keuze was. Maar wat helemaal onverstandig is, omdat de korte rente zo laag is, is zijn geld voor lange tijd - vijf jaar of meer - vast te zetten tegen een wat hogere rente (circa 4%). We komen uit enkele decennia waarin geld alsmaar goedkoper is geworden. Leningen werden alsmaar gemakkelijker en haast nog zonder marge verleend. De consumptie werd aangemoedigd, het sparen de facto 'bestraft'. De financiële crisis die we het voorbije jaar hebben doorgemaakt, was de climax van die beweging. Er komt een einde aan meerdere decennia van desinflatie. We staan dan ook voor een langdurige berenmarkt (baissemarkt, dalende tendens) voor obligaties. Om een in elkaar klappen van de economie en het financiële systeem te vermijden, werd het geld door de centrale bankiers gratis gemaakt ('nulrente') en is er sprake van een massale, gigantische schuldcreatie. Zelfs als binnen enkele jaren de Amerikaanse economie weer stevig zou groeien (3 à 4% per jaar) - een scenario waarin we niet geloven -zal de Amerikaanse staatsschuld zeker nog tien jaar stijgen en opnieuw het niveau bereiken in de buurt van het historische record van net na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien heeft de Federal Reserve haar eigen balans opgeblazen in de bestrijding van de crisis. Die twee elementen en de structurele problemen van de Amerikaanse economie (gezinnen moeten terug sparen om de schulden af te bouwen) maken het weinig waarschijnlijk dat de Amerikaanse centrale bank met de nodige hardnekkigheid een stijging van het prijzenpeil te lijf zal gaan. Ze zal eerder een nieuwe recessie willen vermijden. Het tolereren van meer inflatie ligt dan ook voor ons, te meer daar we recent aan den lijve hebben ondervonden dat jaren van zeer lage inflatie ook niet zaligmakend zijn. Vele jaren van lage inflatie en gemakkelijk geld stimuleerden immers het nemen van (overmatige) risico's, overconsumptie en ontmoedigden het sparen. Koop dan ook geen obligaties meer met looptijden van vijf jaar en langer. Opteer bij obligaties eerder voor TIPS (inflatiegebonden obligaties). Vergeet bovendien niet uw goudbeleggingen geleidelijk aan op te voeren als bescherming tegen inflatie, maar ook tegen de enorme schuldenopbouw van de westerse overheden. Die enorme schuldenbergen verzwakken de westerse munten. Zowel de euro als de dollar zien we de komende vijf jaar zwak presteren tegenover het gele metaal. Danny Reweghs