De aanleiding was een zaak van een restauranthouder die de fiscale controleur meenam naar zijn privéwoning omdat daar de boekhouding lag. Op een bepaald moment was de eigenaar echter iets te snel om een openstaande kast weer dicht te doen.

Toen de controleur dat verdacht vond en de kast opnieuw opende, vond hij er de zwarte boekhouding van het restaurant. De fiscus heeft steeds toegangsrecht in lokalen waar beroepswerkzaamheden worden uitgevoerd. Maar voor privégebouwen ligt dat anders. Daar mag hij alleen binnen tussen vijf uur 's ochtends en negen uur 's avonds. Bovendien moet hij dan nog een machtiging hebben van de politierechter.

Dat de belastingplichtige toestemming had gegeven voor het betreden van de privéwoning veranderde hieraan niets, vond de rechter. Volgens de fiscus zouden bedrijfsleiders het op die manier de administratie erg moeilijk kunnen maken om nog controles te kunnen doen.

Maar de rechter gaat hier niet mee akkoord. De fiscus heeft wel het recht om zich de boekhouding te laten voorleggen, maar dat geeft Financiën nog geen ongebonden toegang tot privévertrekken, heet het. Nu nog afwachten of andere hoven en rechtbanken het ook zo zien, zegt het advocatenkantoor De Broeck Van Laere & Partners. (Belga)

De aanleiding was een zaak van een restauranthouder die de fiscale controleur meenam naar zijn privéwoning omdat daar de boekhouding lag. Op een bepaald moment was de eigenaar echter iets te snel om een openstaande kast weer dicht te doen. Toen de controleur dat verdacht vond en de kast opnieuw opende, vond hij er de zwarte boekhouding van het restaurant. De fiscus heeft steeds toegangsrecht in lokalen waar beroepswerkzaamheden worden uitgevoerd. Maar voor privégebouwen ligt dat anders. Daar mag hij alleen binnen tussen vijf uur 's ochtends en negen uur 's avonds. Bovendien moet hij dan nog een machtiging hebben van de politierechter. Dat de belastingplichtige toestemming had gegeven voor het betreden van de privéwoning veranderde hieraan niets, vond de rechter. Volgens de fiscus zouden bedrijfsleiders het op die manier de administratie erg moeilijk kunnen maken om nog controles te kunnen doen. Maar de rechter gaat hier niet mee akkoord. De fiscus heeft wel het recht om zich de boekhouding te laten voorleggen, maar dat geeft Financiën nog geen ongebonden toegang tot privévertrekken, heet het. Nu nog afwachten of andere hoven en rechtbanken het ook zo zien, zegt het advocatenkantoor De Broeck Van Laere & Partners. (Belga)