Febelfin waarschuwt voor valse webwinkels

20/12/17 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:20

Bron: Belga

Wie online nog op zoek gaat naar kerstcadeautjes, controleert best goed op welke website hij terechtkomt. Er zijn immers meer meldingen van pogingen tot fraude met de kredietkaart van consumenten die op valse websites zijn terechtgekomen, bijvoorbeeld na het klikken op advertenties met zeer hoge kortingen op Facebook of Instagram. Dat meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Febelfin waarschuwt voor valse webwinkels

. © Belga Image

Via dergelijke advertenties komen de consumenten terecht op .be- of .nl-websites waar valse websites achter verborgen zitten. De fraudeurs proberen zo de gegevens van kredietkaarten in hun bezit te krijgen.

Febelfin vraagt consumenten om waakzaam te zijn, door bijvoorbeeld de beveiliging van de betaalzone van de website te controleren (het webadres moet beginnen met https). Websites moeten ook contactgegevens vermelden, informatie geven over prijs, terugsturen, betaalwijze enzovoort, en een ontvangstbewijs van de bestelling mailen. De naam van een website of uitbater online opzoeken, kan ook klaarheid scheppen.

'Aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn ook meestal niet waar', stelt minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) in het persbericht. Hij raadt consumenten aan om verdachte of frauduleuze webshops te melden bij het Meldpunt van de federale overheid.

Onze partners