Facebook zit opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. Voor het eerst sinds de beursintroductie van de sociale netwerksite duikt het aandeel onder de 20 dollar. Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds meer mensen Facebook gebruiken via hun smartphone. Op zo'n toestel is geen plaats voor reclame zoals op een computer.

ReclameOmdat de waarde van Facebook afgemeten wordt aan de (mogelijke toekomstige) inkomsten via reclame, sturen beleggers het aandeel naar een nieuw dieptepunt. Op de dag van de beursintroductie haalde Facebook nog een waarde van 45 dollar.

Het (mogelijke) verdienmodel van Facebook gaat uit van ongeveer 1 miljard gebruikers. Ook hier moet de sociale netwerksite een klap incasseren. Oprichter Mark Zuckerberg gaf zelf toe dat zeker 83 miljoen profielen vals zijn.

Spam

Het gaat ondermeer om dubbele, niet gebruikte profielen van mensen die al een account hebben, maar ook om pagina's van huisdieren en niet actieve organisaties. Facebook wordt ook als spam generator gebruikt door malafide organisaties.

Beleggers vrezen ook de dag dat de Facebook medewerkers hun aandelen kunnen verkopen. Dat is 16 augustus. Facebookers bezitten samen bijna 300 miljoen aandelen. Als ze die massaal te koop aanbieden, wordt de koers nog een pak lager gestuurd. (EE)

Facebook zit opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. Voor het eerst sinds de beursintroductie van de sociale netwerksite duikt het aandeel onder de 20 dollar. Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds meer mensen Facebook gebruiken via hun smartphone. Op zo'n toestel is geen plaats voor reclame zoals op een computer. ReclameOmdat de waarde van Facebook afgemeten wordt aan de (mogelijke toekomstige) inkomsten via reclame, sturen beleggers het aandeel naar een nieuw dieptepunt. Op de dag van de beursintroductie haalde Facebook nog een waarde van 45 dollar. Het (mogelijke) verdienmodel van Facebook gaat uit van ongeveer 1 miljard gebruikers. Ook hier moet de sociale netwerksite een klap incasseren. Oprichter Mark Zuckerberg gaf zelf toe dat zeker 83 miljoen profielen vals zijn.Spam Het gaat ondermeer om dubbele, niet gebruikte profielen van mensen die al een account hebben, maar ook om pagina's van huisdieren en niet actieve organisaties. Facebook wordt ook als spam generator gebruikt door malafide organisaties. Beleggers vrezen ook de dag dat de Facebook medewerkers hun aandelen kunnen verkopen. Dat is 16 augustus. Facebookers bezitten samen bijna 300 miljoen aandelen. Als ze die massaal te koop aanbieden, wordt de koers nog een pak lager gestuurd. (EE)