De beursgang van Facebook draait uit op een waar fiasco. Sinds de introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft het aandeel al zowat een vijfde aan waarde verloren.

De koers van het Facebook-aandeel werd gisteren, de derde handelsdag, afgesloten met een verlies van 9 procent op 31 procent. Een belegger die aandelen kocht aan de intekenprijs van 38 dollar zag al 18 procent van zijn geld in rook opgaan.

Oprichter Mark Zuckerberg is met 503,6 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van de sociaalnetwerksite. Een prijsdaling met 1 dollar per aandeel betekent in zijn geval een - theoretisch - verlies van een half miljard dollar.

Beursflop

Facebook mondt daarmee uit in een van de slechtste beursgangen van de afgelopen jaren. Volgens de Wall Street Journal, die zich baseert op cijfers van Dealogic, is geen miljardenbeursgang sinds 2007 zo slecht uitgedraaid. Van de 24 dergelijke beursgangen stond bij slechts 8 van hen de koers na drie dagen in de min, maar nooit zo zwaar als voor Facebook het geval is.

Vooral de investeringsbank Morgan Stanley, die de Facebook-beursgang begeleidde, ligt nu onder vuur en ook tegen technologiebeurs Nasdaq zouden al klachten ingediend zijn door beleggers. De underwriters hebben de vraag overschat.

Reclame

Facebook telt wereldwijd maar liefst 900 miljoen leden, maar de bedrijfsresultaten zijn relatief bescheiden, met een omzet vorig jaar van 3,7 miljard dollar en een winst van 1 miljard dollar. De belangrijkste inkomstenbron voor de sociaalnetwerksite is reclame. (Belga/KVDA)

De beursgang van Facebook draait uit op een waar fiasco. Sinds de introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft het aandeel al zowat een vijfde aan waarde verloren. De koers van het Facebook-aandeel werd gisteren, de derde handelsdag, afgesloten met een verlies van 9 procent op 31 procent. Een belegger die aandelen kocht aan de intekenprijs van 38 dollar zag al 18 procent van zijn geld in rook opgaan. Oprichter Mark Zuckerberg is met 503,6 miljoen aandelen de grootste aandeelhouder van de sociaalnetwerksite. Een prijsdaling met 1 dollar per aandeel betekent in zijn geval een - theoretisch - verlies van een half miljard dollar.Beursflop Facebook mondt daarmee uit in een van de slechtste beursgangen van de afgelopen jaren. Volgens de Wall Street Journal, die zich baseert op cijfers van Dealogic, is geen miljardenbeursgang sinds 2007 zo slecht uitgedraaid. Van de 24 dergelijke beursgangen stond bij slechts 8 van hen de koers na drie dagen in de min, maar nooit zo zwaar als voor Facebook het geval is. Vooral de investeringsbank Morgan Stanley, die de Facebook-beursgang begeleidde, ligt nu onder vuur en ook tegen technologiebeurs Nasdaq zouden al klachten ingediend zijn door beleggers. De underwriters hebben de vraag overschat.Reclame Facebook telt wereldwijd maar liefst 900 miljoen leden, maar de bedrijfsresultaten zijn relatief bescheiden, met een omzet vorig jaar van 3,7 miljard dollar en een winst van 1 miljard dollar. De belangrijkste inkomstenbron voor de sociaalnetwerksite is reclame. (Belga/KVDA)