Na een zware herstructurering van bijna drie jaar is Ethias opnieuw een gezond en rendabel bedrijf" zegt Dries Olemans, woordvoerder van de verzekeraar. Als bewijs verwijst hij naar de solvabiliteitsmarge van 157%. Volgens de toezichthouder is 100% al voldoende om alle verbintenissen te kunnen nakomen. Door de afboeking van Grieks staatspapier (345 miljoen euro) en haar participatie in Dexia sluit Ethias het boekjaar 2011 af met een verlies van 25 miljoen euro op een balanstotaal van 23,9 miljard euro en een incasso (bruto uitgegeven premies) van bijna 2,5 miljard euro.

Toch zijn de spaarders van Ethias er niet gerust op. In ruil voor de overheidssteun - goed voor 1,5 miljard euro in 2008 - moet de financiële instelling onder Europese druk haar portefeuille van First en Top First tegen 2013 stoppen. Daarom zet Ethias nu een punt achter haar sterproducten. Voortaan leveren deze beleggingsverzekeringen nog maar 0% rendement op. Olemans: "De klant verliest echter niets. Wij blijven al onze contractuele verplichtingen voor First en Top First onverwijld nakomen. Daarnaast blijven de rendementen voor de andere producten - zoals First Fiscaal, First Invest en Pensioensparen - gewaarborgd. Uiteindelijk verminderen we enkel de reserves, zoals Europa vraagt. Hierover is steeds transparant en correct gecommuniceerd."

Om te vermijden dat de 160.000 klanten met een First-rekening - goed voor een inlage van ongeveer 9 miljard euro - zouden vertrekken, lanceert Ethias in samenwerking met verzekeraar Integrale nu een nieuw product: Certiflex-8. Dit alternatief voor First is ook een beleggingsverzekering op 8 jaar tijd (Tak 21) met flexibele premies en een gewaarborgd rendement van 2,55% (exclusief eventuele winstdeelname). De instap- en beheerskosten bedragen respectievelijk 1% en 0,18%.

Eric Pompen

Na een zware herstructurering van bijna drie jaar is Ethias opnieuw een gezond en rendabel bedrijf" zegt Dries Olemans, woordvoerder van de verzekeraar. Als bewijs verwijst hij naar de solvabiliteitsmarge van 157%. Volgens de toezichthouder is 100% al voldoende om alle verbintenissen te kunnen nakomen. Door de afboeking van Grieks staatspapier (345 miljoen euro) en haar participatie in Dexia sluit Ethias het boekjaar 2011 af met een verlies van 25 miljoen euro op een balanstotaal van 23,9 miljard euro en een incasso (bruto uitgegeven premies) van bijna 2,5 miljard euro.Toch zijn de spaarders van Ethias er niet gerust op. In ruil voor de overheidssteun - goed voor 1,5 miljard euro in 2008 - moet de financiële instelling onder Europese druk haar portefeuille van First en Top First tegen 2013 stoppen. Daarom zet Ethias nu een punt achter haar sterproducten. Voortaan leveren deze beleggingsverzekeringen nog maar 0% rendement op. Olemans: "De klant verliest echter niets. Wij blijven al onze contractuele verplichtingen voor First en Top First onverwijld nakomen. Daarnaast blijven de rendementen voor de andere producten - zoals First Fiscaal, First Invest en Pensioensparen - gewaarborgd. Uiteindelijk verminderen we enkel de reserves, zoals Europa vraagt. Hierover is steeds transparant en correct gecommuniceerd."Om te vermijden dat de 160.000 klanten met een First-rekening - goed voor een inlage van ongeveer 9 miljard euro - zouden vertrekken, lanceert Ethias in samenwerking met verzekeraar Integrale nu een nieuw product: Certiflex-8. Dit alternatief voor First is ook een beleggingsverzekering op 8 jaar tijd (Tak 21) met flexibele premies en een gewaarborgd rendement van 2,55% (exclusief eventuele winstdeelname). De instap- en beheerskosten bedragen respectievelijk 1% en 0,18%.Eric Pompen