De vergelijking van de prijzen die de ketens Krëfel, Vanden Borre, Datry en Auchan toepassen, leidt tot de vaststelling dat heel veel elektrische en elektronische producten in Frankrijk merkelijk goedkoper zijn dan in België. Dat is voornamelijk het geval voor audioketens, robotten, expresso koffiemachines, stofzuigers, scanners, faxtoestellen, huistelefoons, notebooks, scheerapparaten voor mannen en radiowekkers.

Anderzijds zijn er ook producten die goedkoper zijn in België, meer bepaald, GSM, iPad, ventilators, GPS en bepaalde elektrische huishoudtoestellen zoals broodmachines, gourmetstellen en diepvriezers. Let wel, zelfs indien de aankoopprijs van elektrisch huishoudmateriaal in Frankrijk goedkoper is, moet dat voordeel nog groter zijn dan wat de verplaatsing en het tijdverlies zullen kosten.

De prijs is trouwens niet het enige criterium om over de aankoop van een product te beslissen; de kwaliteit, de verscheidenheid van het aanbod en de dienst-na-verkoop zijn evengoed van belang. Het OIVO heeft vastgesteld dat de ketens Vanden Borre en Auchan prijzen hanteren die doorgaans lager zijn dan die bij Krëfel en Darty.

Tenslotte geeft het OIVO een verklaring voor de prijsverschillen tussen België en Frankrijk: een verschil in energieprijzen, de loonkosten, de levensstandaard, de reglementering betreffende verkopen met verlies, de grootte van de markt en het profiel van de werknemers. JS

De vergelijking van de prijzen die de ketens Krëfel, Vanden Borre, Datry en Auchan toepassen, leidt tot de vaststelling dat heel veel elektrische en elektronische producten in Frankrijk merkelijk goedkoper zijn dan in België. Dat is voornamelijk het geval voor audioketens, robotten, expresso koffiemachines, stofzuigers, scanners, faxtoestellen, huistelefoons, notebooks, scheerapparaten voor mannen en radiowekkers. Anderzijds zijn er ook producten die goedkoper zijn in België, meer bepaald, GSM, iPad, ventilators, GPS en bepaalde elektrische huishoudtoestellen zoals broodmachines, gourmetstellen en diepvriezers. Let wel, zelfs indien de aankoopprijs van elektrisch huishoudmateriaal in Frankrijk goedkoper is, moet dat voordeel nog groter zijn dan wat de verplaatsing en het tijdverlies zullen kosten. De prijs is trouwens niet het enige criterium om over de aankoop van een product te beslissen; de kwaliteit, de verscheidenheid van het aanbod en de dienst-na-verkoop zijn evengoed van belang. Het OIVO heeft vastgesteld dat de ketens Vanden Borre en Auchan prijzen hanteren die doorgaans lager zijn dan die bij Krëfel en Darty. Tenslotte geeft het OIVO een verklaring voor de prijsverschillen tussen België en Frankrijk: een verschil in energieprijzen, de loonkosten, de levensstandaard, de reglementering betreffende verkopen met verlies, de grootte van de markt en het profiel van de werknemers. JS