Eigenaars warmtepomp grootste slachtoffer stijgende elektriciteitsfactuur

© iStock

Mensen die in duurzame warmtepompen geïnvesteerd hebben, worden het grootste slachtoffer van de stijgende elektriciteitsfactuur. Dat zegt energiespecialist André Jurres.

Nu de regering haar taxshift uit de doeken heeft gedaan, weten we dat de BTW op de energiefacturen zal stijgen tot 21 procent. Ook het wegwerken van de schuldenberg van de groenestroomcertificaten doet de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen in 2016 met 8,6 procent stijgen.

Iedereen zal de duurdere elektriciteitsfactuur dus voelen. Voor een gemiddeld gezin zou het gaan om een meerkost van 250 euro per jaar. Maar voor mensen die hun huis verwarmen met een warmtepomp, kan de meerkost vier keer hoger liggen. Dat zegt energiespecialist André Jurres in De Morgen. “Zij zullen jaarlijks tot 1.000 euro meer betalen.”

Klimaatdoelstellingen

Een warmtepomp zet op een groene manier elektriciteit om in warmte. Het gevolg is wel dat het elektriciteitsverbruik veel hoger ligt dan normaal.

Jurres pleit in de krant voor een speciaal regime voor warmtepompen. Vandaag zijn er ongeveer 200.000 geïnstalleerd in ons land. “Anders zullen heel veel mensen blijven verwarmen met vervuilende stookolie. Op die manier werkt de overheid haar eigen klimaatdoelstellingen tegen”, zegt hij. Zowel Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) als federaal minister Marie Christine Marghem (MR) bekijken de zaak.

“Stookolie wordt groener”

De Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco), plaatst kanttekeningen bij de uitleg van André Jurres.

Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco, stoort zich naar eigen zeggen aan het adjectief “vervuilende” stookolie. “Dit kan niet. Er wordt continu gewerkt om stookolie groener te maken. Zo zal het zwavelgehalte van stookolie vanaf 1 januari 2016 gereduceerd worden van 1.000 ppm (parts per million) naar maximum 50 ppm. De heer Jurres insinueert op die manier trouwens dat elektriciteit sowieso milieuvriendelijker is, maar hij legt wel niet uit hoe die wordt opgewekt.”

Mattart verwijst ook naar een studie waarin de impact van huisbrandolie en aardgas op het milieu vergeleken wordt als de hele levenscyclus wordt nagegaan. “En als rekening gehouden wordt met het transport, het methaanverlies bij aardgas, de energie die nodig is om het te stockeren, dan blijkt die impact dezelfde.”

Voorts trekt Mattart de deskundigheid van Jurres niet in twijfel, wel zijn onpartijdigheid: “Hij heeft een verleden in de elektriciteitssector, onder meer als topman bij Essent, dus spreekt hij wel een beetje pro domo.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content