De kredietmaatschappij van de afgelopen decennia is (gelukkig) niet meer. De roep "het mag iets minder" is zelfs nog nooit zo groot geweest. Helaas moeten we er allemaal doorheen spartelen en worden het drukke maanden of zelfs jaren voor de kater van 2008 definitief zal zijn doorgespoeld. Ook wie dacht dat de Fortis-saga helemaal achter de rug is, is eraan voor de moeite. De komende maanden krijgen we gegarandeerd een poker- en steekspel tussen de regering en de advocaten van een paar duizenden misnoegde Fortis-aandeelhouders.

Het vertrouwen in de bankensector is in ieder geval zoek. De redactie was meestal aanwezig op de traditionele bekendmaking van de vooruitzichten van economen en aandelenstrategen voor volgend jaar. Hoewel talrijke aandelen al met 70% of zelfs meer gedaald zijn, was het pessimisme voor 2009 immens en werden aandelen amper of helemaal niet aanbevolen voor volgend jaar. We vrezen echter dat het nu te laat is om te panikeren. Natuurlijk gaat het slecht met de economie en is de recessie pas begonnen en verschaffen de banken slechts mondjesmaat kredieten, maar de beurzen hebben hun werk gedaan.

In de donkerste uren worden de kiemen voor het komende herstel gelegd. Talrijke aandelen noteren niet alleen onder boekwaarde (meer dan 40% van de bedrijven), maar ook onder hun cashpositie. Gemiddeld mogen de bedrijfswinsten met de huidige waarderingen volgend jaar met 50% dalen. Opvallend vinden we ook dat de beurzen stilaan slecht nieuws beginnen te negeren (cfr. De reactie op het Amerikaanse banenrapport, het uitstel voor het reddingsplan voor de autosector in de VS). 'Back to basics' zingen talrijke bankiers nu in koor. We hopen dat het niet bij traditionele nieuwjaarsvoornemens zal blijven. Iedereen heeft behoefte aan transparantie, zowel de bankiers onderling als de aandeelhouders en vooral de spaarders.

Voor 2009 zal het vooral onze taak zijn om het vertrouwen van aandelenbeleggers en spaarders te helpen herstellen. En dat laatste in volle onafhankelijkheid en objectiviteit. We pleiten dan ook vurig voor een terugkeer naar traditionele producten die uitblinken in transparantie en zullen elk dubieus (al dan niet gestructureerd) beleggingsproduct afwijzen. Na de zware correctie op de bedrijfsobligatie- en aandelenmarkten zijn er talrijke eenvoudige opportuniteiten op de markten. Recessie of niet, voeding, energie en gezondheid zijn primaire behoeften en dat zullen dan ook de eerste sectoren zijn die van een herstel zullen profiteren. In afwachting daarvan wensen wij u en uw dierbaren prettige eindejaarsfeesten toe en een voorspoedig 2009! We zijn terug op post op 8 januari!


Alain Deneef
Hoofdredacteur

De kredietmaatschappij van de afgelopen decennia is (gelukkig) niet meer. De roep "het mag iets minder" is zelfs nog nooit zo groot geweest. Helaas moeten we er allemaal doorheen spartelen en worden het drukke maanden of zelfs jaren voor de kater van 2008 definitief zal zijn doorgespoeld. Ook wie dacht dat de Fortis-saga helemaal achter de rug is, is eraan voor de moeite. De komende maanden krijgen we gegarandeerd een poker- en steekspel tussen de regering en de advocaten van een paar duizenden misnoegde Fortis-aandeelhouders. Het vertrouwen in de bankensector is in ieder geval zoek. De redactie was meestal aanwezig op de traditionele bekendmaking van de vooruitzichten van economen en aandelenstrategen voor volgend jaar. Hoewel talrijke aandelen al met 70% of zelfs meer gedaald zijn, was het pessimisme voor 2009 immens en werden aandelen amper of helemaal niet aanbevolen voor volgend jaar. We vrezen echter dat het nu te laat is om te panikeren. Natuurlijk gaat het slecht met de economie en is de recessie pas begonnen en verschaffen de banken slechts mondjesmaat kredieten, maar de beurzen hebben hun werk gedaan. In de donkerste uren worden de kiemen voor het komende herstel gelegd. Talrijke aandelen noteren niet alleen onder boekwaarde (meer dan 40% van de bedrijven), maar ook onder hun cashpositie. Gemiddeld mogen de bedrijfswinsten met de huidige waarderingen volgend jaar met 50% dalen. Opvallend vinden we ook dat de beurzen stilaan slecht nieuws beginnen te negeren (cfr. De reactie op het Amerikaanse banenrapport, het uitstel voor het reddingsplan voor de autosector in de VS). 'Back to basics' zingen talrijke bankiers nu in koor. We hopen dat het niet bij traditionele nieuwjaarsvoornemens zal blijven. Iedereen heeft behoefte aan transparantie, zowel de bankiers onderling als de aandeelhouders en vooral de spaarders. Voor 2009 zal het vooral onze taak zijn om het vertrouwen van aandelenbeleggers en spaarders te helpen herstellen. En dat laatste in volle onafhankelijkheid en objectiviteit. We pleiten dan ook vurig voor een terugkeer naar traditionele producten die uitblinken in transparantie en zullen elk dubieus (al dan niet gestructureerd) beleggingsproduct afwijzen. Na de zware correctie op de bedrijfsobligatie- en aandelenmarkten zijn er talrijke eenvoudige opportuniteiten op de markten. Recessie of niet, voeding, energie en gezondheid zijn primaire behoeften en dat zullen dan ook de eerste sectoren zijn die van een herstel zullen profiteren. In afwachting daarvan wensen wij u en uw dierbaren prettige eindejaarsfeesten toe en een voorspoedig 2009! We zijn terug op post op 8 januari! Alain Deneef Hoofdredacteur