'Ik zie de inflatie als een hobbel en die zal uiteindelijk weer afnemen', klonk het op een conferentie van Reuters. Lagarde is er stellig van overtuigd dat dit al in 2022 zal gebeuren.

De ECB geeft al langer aan dat de geldontwaarding door vooral tijdelijke effecten wordt veroorzaakt. Onder meer de olie- en gasprijzen gaan waarschijnlijk binnen enkele maanden weer omlaag. Ook is de verwachting van de centrale bank dat problemen in de toeleveringsketens langzaam zullen verdwijnen. Die problemen zorgen voor hogere kosten voor materialen die door bedrijven worden doorgerekend aan hun klanten.

Die zullen wel langer een prijsopdrijvend effect hebben dan de energie, maar de ECB zag in november dat de leveringstijden voor grondstoffen en andere materialen voorzichtig daalden. Als dat deze maand wordt bevestigd 'zou dat een vroege aanwijzing kunnen zijn dat we op dat vlak weer richting de normale situatie gaan'.

Lagarde gaf nog mee dat het nood-aankoopprogramma PEPP - waarbij maandelijks voor miljarden euro obligaties worden gekocht - zoals verwacht in maart zal aflopen. 'Maar de ECB zal actief de economische groei en prijsstabiliteit blijven steunen', klonk het. 'We zitten niet zonder munitie.'

'Ik zie de inflatie als een hobbel en die zal uiteindelijk weer afnemen', klonk het op een conferentie van Reuters. Lagarde is er stellig van overtuigd dat dit al in 2022 zal gebeuren. De ECB geeft al langer aan dat de geldontwaarding door vooral tijdelijke effecten wordt veroorzaakt. Onder meer de olie- en gasprijzen gaan waarschijnlijk binnen enkele maanden weer omlaag. Ook is de verwachting van de centrale bank dat problemen in de toeleveringsketens langzaam zullen verdwijnen. Die problemen zorgen voor hogere kosten voor materialen die door bedrijven worden doorgerekend aan hun klanten. Die zullen wel langer een prijsopdrijvend effect hebben dan de energie, maar de ECB zag in november dat de leveringstijden voor grondstoffen en andere materialen voorzichtig daalden. Als dat deze maand wordt bevestigd 'zou dat een vroege aanwijzing kunnen zijn dat we op dat vlak weer richting de normale situatie gaan'. Lagarde gaf nog mee dat het nood-aankoopprogramma PEPP - waarbij maandelijks voor miljarden euro obligaties worden gekocht - zoals verwacht in maart zal aflopen. 'Maar de ECB zal actief de economische groei en prijsstabiliteit blijven steunen', klonk het. 'We zitten niet zonder munitie.'